MUDr. Martin Mráz , 17. mája 2004

Vinum regum, rex vinorum !

{-l29}Akousi perlou v náhrdelníku slovenských vín je to tokajské. Ak ste niekedy mali v ruke perly, iste viete, že sú malé. I hrozno na výrobu tokajského sa dopestuje v našej najmenšej vinohradníckej oblasti , a navyše, je ho málo.

{-l29}Akousi perlou v náhrdelníku slovenských vín je to tokajské. Ak ste niekedy mali v ruke perly, iste viete, že sú malé. I hrozno na výrobu tokajského sa dopestuje v našej najmenšej vinohradníckej oblasti , a navyše, je ho málo.

Pravé perly sú nad to všetko i nesmierne vzácne. Rovnako i tokaj. Na svete nájdete iba málo miest, kde sa dorába prírodne sladké víno takej vysokej kvality. A čo asociácia sladké, ženy a perly? Hovorí vám niečo? Mne veľa. Sladký tokaj je totiž perlou, ktorou určite žiadnu ženu nesklamete. A je to perla vskutku vzácna, ako žena sama. Už jeden z mnohých francúzskych Ľudovítov, tuším XIV., dávno nazval tokajské vínom kráľov a kráľom vín. Žeby len obmena známeho ´cherchez la femme´ ? …keď už sme vo Francúzsku. Za všetkým hľadaj ženu, raz darmo. A že ešte stále neveríte mojim asociáciám? Miestni králi tokajských pivníc by vás nepochybne presvedčili. Sami totiž nazývajú tokajské ako áno víno. Ženy po ňom údajne nikdy nehovoria nie. …verte či nie, so svojou perlou som to už raz vyskúšal. Recept je jednoduchý, spôsobov prípravy mnoho. Môžete začať dvojputňovým a postupne pritvrdzovať, či ísť rovno na vec, okoštovať pohárik päťputňového (alebo lepšie hneď dva). A verte, zdvihnete si tým nielen cukor…

Najčítanejšie články »