TASR , 10. apr 2017

Víťazkou majstrovstiev Slovenska Vitis Trophée Junior 2017 je Novozámčanka

Študenti, pracovníci v gastronómii a somelieri do 21 rokov sa už po štvrtý raz zišli, aby si zmerali sily na majstrovstvách Slovenska Vitis Trophée Junior 2017.

Najvyššie ocenenie získala Miriama Havettová zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu (SOŠ HSaO) v Nových Zámkoch. Ako dnes TASR informovala enologička spoločnosti Hubert J.E. Ingrid Vajcziková, tohto ročníka, ktorý sa konal 5. a 6. apríla v priestoroch Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši, sa zúčastnilo 22 súťažiacich z 11 škôl celého Slovenska. „Súťažiaci si zmerali sily nielen v teoretických, ale aj praktických znalostiach o víne. Teoretická časť súťaže sa skladala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína,“ uviedla Vajcziková.

Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. „V ňom si zmerali sily v troch disciplínach, a to odporučenie vhodných nápojov k menu, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína,“ dodala. Víťazka presvedčila odbornú porotu ukážkovými teoretickými poznatkami, ako aj praktickými zručnosťami.

Som rada, že energia a čas, ktorý som venovala príprave na súťaž, priniesli takýto skvelý výsledok. Posúva ma to vpred a už teraz sa teším, ako sa naučím ešte viac o práci s vínom. Chcem sa tomu venovať aj po skončení školy,“ povedala víťazka súťaže Miriama Havettová. Ďalšie medailové pozície obsadili Miroslav Szabó z SOŠ HSaO a Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň. Na súťažiacich odborným okom dozerala hodnotiaca komisia, ktorej predsedom bola Ingrid Vajcziková. „Aj tento ročník ukázal, že nám rastie ďalšia generácia kvalitných somelierov. Z ich zručností je citeľná láska k vínu, čo je veľkou devízou pre ich budúce profesionálne povolanie somelierov,“ zhodnotila výsledky súťaže.

Najčítanejšie články »