MUDr. Martin Mráz , 20. feb 2004

Výber zaujímavých červených vín z ročníka 2002

Svätovavrinecké - neskorý zber, 2002, Karpatská Perla, Šenkvice Farba českého granátu so staroružovým meniskom. Marmeládový buket s lesnou jahôdkou v pozadí. V chuti od prvej chvíle robustná kombinácia višňovej kôstky a horkej č

Svätovavrinecké – neskorý zber, 2002, Karpatská Perla, Šenkvice
Farba českého granátu so staroružovým meniskom. Marmeládový buket s lesnou jahôdkou v pozadí. V chuti od prvej chvíle robustná kombinácia višňovej kôstky a horkej čokolády s harmonickými kyselinkami a trieslovinkami a dlhou dochuťou. Vysoko kvalitný korok. Odporúčam archivovať.
Alibernet – akostné víno, 2002, Vinotéka Peter Podola, Kopčany
Vo farbe granát s purpurovým leskom. Buket kassisu, čiernej čokolády a mandlí. Plná chuť po horkej čokoláde a čiernych ríbezliach s vyššou, ale harmonickou kyselinkou a trieslovinkou. V dlhšej dochuti perzistentné čokoládovo-kassisové tóny. Výborný, odrodovo typický alibernet, ešte mladý, ale už vskutku harmonický.
Frankovka modrá – neskorý zber, 2002, Víno Pavelka Sobolič, Pezinok
Svetlejšia granátová farba s ružovo-purpurovým meniskom. V bukete čerešne, slivky a egreše. Chuť je plná, harmonická, s tónmi čerešní, čokolády a štipky korenia. Dlhšia dochuť. Krásna, harmonická mladá frankovka.
Dornfelder – akostné víno, 2002, Víno Matyšák, Pezinok
Vyššej farebnosti dominujú rubínové tóny s nádychom do fialova. V ovocnom bukete prevažujú tóny zrelých lesných jahôd. Plná chuť ovocia v sebe zaobaľuje arómy višní, kúsočkov čokolády a jahôd. Elegantná trieslovinka a kyselinka a dobrá perzistenciou len podčiarkujú zaujímavosť tohoto vína.

Cabernet Sauvignon – akostné víno, 2002, Víno Masaryk, Skalica
Krásna granátová farba s purpurovým okrajom. Výrazný buket po kassise, fialkách, višniach a dreve. Plná kassisová chuť s dobrou štruktúrou kyselín a trieslovín, v závere mierne sťahujúca, dlhšia dochuť. Krásny odrodovo typický kabernet.
Neronet – akostné víno, 2002, Víno Pavelka Sobolič, Pezinok
Tmavá granátovo červená farba s okrajom do malinova. V bukete tóny zrelých bobúľ čiernych ríbezlí, griotky, v pozadí listy kassisu a žihľavy a štipka čierneho korenia. Plná a harmonická chuť s dobrou viskozitou, ktorej dominujú noty višní a sušených sliviek (rovnako i v dlhej dochuti). Vhodné podávať vychladené na 18 – 20 °C, po 60 min. prevetraní v čaši alebo v karafe, k jemnejším úpravám tmavého mäsa a ku camembertom. Celkový dojem: krásne, senzoricky veľmi pestré víno.
Pozn.: Prehľad je zostavený na základe subjektívnych preferencií autora

Najčítanejšie články »