JZ , 01. apr 2016

Kaštieľ, víno a vinice – spoznajte Château Rúbaň

Château Rúbaň sa nachádza na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. O vinárstve sa dozviete viac v rozhovore s hlavným technológom Ladislavom Ďörďom.

Ak pred seba položíme mapu Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, do očí nám udrú napríklad Strekov či Dvory nad Žitavou. Nie sú to však zďaleka jediné vinárske obce v tomto regióne, ktoré stoja za zmienku. Na okraji obce Rúbaň, v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom stojí vinárstvo, ktoré produkuje vína priamo z miesta pôvodu a spracúva hrozno dopestované vo svojej lokalite. Medzi odrody, ktoré tu dosahujú vynikajúcu kvalitu patrí Veltlínske zelené, Devín, Rizling rýnsky, Svätovavrinecké, Alibernet či menej známe Mília, Noria a Svojsen.

Napriek tomu, že Château Rúbaň je mladé vinárstvo, ich vína môžete nájsť na vínnych kartách v popredných hoteloch i reštauráciách na Slovensku. Grafický dizajn ich etikiet sa presadil na medzinárodnej súťaži obalov Pentawards 2014 a v zbierke majú už niekoľko ocenení z vinárskych výstav. O vinárstve aj o sebe viac prezradil Ladislav Ďörď, hlavný technológ Château Rúbaň.

Snímka obrazovky 2016-04-01 o 15.07.04Ladislav Ďörď: „Som rodákom z Čeboviec, čo je stará vinohradnícka obec na strednom Slovensku. Základy vinárstva som získal od svojho deda, ktorý ma nainfikoval láskou k vinohradu a vínu. V rámci rodiny som štvrtá generácia, ktorá sa stará o vinohrady a vyrába víno. Svoje vedomosti som prehĺbil na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Počas doktorandského štúdia som sa zúčastnil stáže vo vinárstve, ktoré bolo vtedy v Maďarsku vinárstvom roka. Po skončení štúdia som začal pracovať v Elesku po boku Nigela Daviesa a neskôr som sa stal hlavným technológom firmy. Od júna som hlavným technológom vinárstva Château Rúbaň“.

Ako vzniklo vinárstvo Chateau Rúbaň a kto stál za jeho vznikom?

Začiatkom januára 2012 bola založená firma Vienna DC a.s. V tom istom roku sme od Slovenskej katolíckej charity odkúpili 10 hektárový areál v obci Rúbaň, ktorá je súčasťou Strekovského vinohradníckeho rajónu. V tomto areáli sa tiež nachádza kaštieľ z 18.storočia. Kombinácia kaštieľa, obklopeného vinohradmi a veľmi dobrá kvalita pestovania hrozna boli hlavnými dôvodmi na založenie značky Château Rúbaň. V areáli sa nachádza aj penzión s možnosťou ubytovania pre 54 hostí a vinárstvo s konečnou kapacitou na spracovanie približne 250 ton hrozna.

Kto všetko sa v Chateau Rúbaň stará o finálnu chuť, vôňu a celkový vzhľad vín?

Za celú sekciu výroby vína, od výberu cez výkup hrozna, jeho spracovanie, až po finalizáciu chuti a vône som zodpovedný ja. Momentálne sa snažím o to, aby naše vína odzrkadlili veľký potenciál vinohradníctva z juhu Slovenska.

Aké sú doterajšie najväčšie úspechy vinárstva?

Keďže sme mladá firma, nemôžeme sa pýšiť extrémne veľa oceneniami. Máme niekoľko úspechov zo slovenských a najmä regionálnych súťaží. V našej ponuke je víno s ocenením Šampión súťaže Strekovských vín 2015 či Víno mesta Košice 2014. Tento rok máme medaily z Vínnych trhov Pezinok a Vitis Aurea Modra. S vínom Svojsen 2015 sme získali cenu šampión Podunajskej vínnej cesty. Na nedávnej výstave Bacchus Madrid sme dosiahli historicky prvý medzinárodný úspech. Vínam Milia 2015 a Veltlínske zelené 2015 porota udelila strieborné medaily. Tento rok teda vína ukázali skutočnú kvalitu.

Aké sú ambície vinárstva do budúcnosti?

Do 3-4 rokov by sme sa chceli dostať na plnú kapacitu vinárstva, čo bude okolo 200 tisíc fliaš ročne. Okrem toho je pre nás dôležitá hlavne kvalita vína. Chceli by sme sa tiež dostať viac do povedomia konzumentom nie len pekným obalom, ale aj kvalitou vína. Čo sa týka výsledkov, chceli by sme sa zaradiť medzi top 5 až 10 vinárstiev na Slovensku. Je to obrovská výzva, no celý tento región má aj obrovský potenciál.

Ktoré víno ročníka 2015 považujete za vaše najlepšie?

Je všeobecne známy fakt, že po ťažkých ročníkoch 2013 a 2014 je 2015 celkom slušný. Počasie cez rok prialo skôr bielym ako červeným odrodám. Je veľmi ťažké vybrať jednu odrodu, ale ja by som vybral Veltlínske zelené 2015 alebo Svojsen 2015. Svojsen aj z toho dôvodu, že je to na Slovensku veľmi málo pestovaná odroda. Je výsledkom „trojkríženia“ Rulandského šedého, Dievčieho hrozna a Rizlingu rýnskeho.

Snímka obrazovky 2016-04-01 o 15.14.13

Najčítanejšie články »