Online kurz o víne – Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux je oblasť na západnom pobreží  Francúzska s takmer ideálnou  situáciou vo vinohradníctve. Vo vinohradníckej praxi využíva základný obchodný nástroj – klasifikačný systém založený v roku 1855, ktorý je zostavený na základe existencie chateau. Hranice oblasti kontrolovaného označenia Bordeaux sú zhodné s hranicami departamentu Gironde. Navyše Gironde je najrozsiahlejší departament Francúzska a Bordeaux je najväčším zdrojom kvalitného vína vo svete.  V súčasnosti tu žije viac ako 22 000 majiteľov vinohradov, obrábajúcich 113 000 hektárov a každoročne produkujúcich 6 miliónov hektolitorov

Klasifikácia vín
Kedykoľvek sa hovorí v Bordeaux o klasifikácii, myslí sa zo všetkých existujúcich klasifikačných systémov „Klasifikácie 1855“. Zostavila ju Obchodná komora oblasti Bordeaux, ktorú vláda Druhého cisárstva požiadala o prezentáciu vybraných vín na Všeobecnej výstave v Paríži v roku 1855.

Klasifikácia červených vín v Médocu

Premiers Crus
Chateau Lafite-Rothschild – Pauillac
Chateau Latour – Pauillac
Chateau Margaux – Margaux
Chateau Mouton Rothschild – Pauillac
Chateau Haut-Brion – Pessac

Seconds Crus
Troisiemes Crus
Quatriemes Crus
Cinquiemes Crus

Klasifikácia St. Emilionu

Premier Grand Cru Classé
trieda A:
Chateau Auson
Chateau Cheval blanc

trieda B:
79 chateau

Klasické odrody viniča oblasti Bordeaux

I napriek očakávaniu najdôležitejšou odrodou viniča v oblasti Bordeaux nie je Cabernet Sauvignon, ale Merlot. Cabernet Sauvignon predstavuje iba 18 percent z odrôd viniča pestovaných v Bordeaux, zatiaľ čo Merlot tvorí viac ako 32 percent.

Médoc

V Médocu sa mení štýl vína na krátkych vzdialenostiach oveľa radikálnejšie ako v ktoromkoľvek inom regióne produkujúcom červené víno vo Francúzsku. Médoc má meno podľa latisnského výrazu medio aquae – „medzi vodami“ – čím sa myslí dlhé ústie riakdy Gironde a Atlantický oceán. Médoc predstavuje dlhý a úzky pás hodnotného viniča, ktorý sa tiahne na severozápad od mesta Bordeaux až k Pointe de Grave. V strede sa nachádzajú klasické vinohrady oblasti Bordeaux, väčšinou z najznámejších chateau.

Štýl regiónu Médoc: Variácie na jednu tému

V regióne sa nachádzajú štyri známe lokality Margaux, St.-Julien, Pauillac a St. – Estéphe a dve menej známe, rozvíjajúce sa lokality Listrac a Moulis, známe pod označením Haut-Médoc, v ktorých sa vyrábajú jemné a silné vína s výraznou hroznovou chuťou a bohatým extraktom.

Margaux AOC

Najlepšie vína Margaux sú najväčšími vínami v celom Bordeaux, je to však apelácia, ktorá združuje päť obcí s veľkou rozmanitosťou pôdy, a je preto prirodzené, že niektoré z vín môžu sklamať. Margaux dosť využíva výnimočnosť chateau s rovnakým menom, ktoré je v Bordeaux jedinečné. Skutočnosť, že táto usadlosť vytvára najvyšší a mimoriadny štandard, všeobecne nijako neškodí reputácii a cene týchto vín. Úspech Chateau Margaux však však nespravodlivo zvýšil vyhliadky chateau nižšej kvality v tejto lokalite a tí, ktorí obviňujú vlastníkov vinohradov, že obetovali kvalitu pre kvantitu, nie sú ďaleko od pravdy. Jednotlivé chateau, ktoré zvyšujú produkciu, nedosahujú hranice svojich možností, avšak nadmerný objem produkcie nie je typickým problémom tejto apelácie, pretože má najnižšie hektrávové výnosy zo štyroch najznámejších AOC v Médocu.

Znamenité, suché, stredne plné, niekedy  až plné vína, ktoré môžu mať tmavú a sýtu farbu, vyznačujú sa jemnosťou a hodvábnou dochuťou.

Pauillac AOC

Táto obec ako známa apelácia súperí s Margaux, je  bezpochyby najspoľahlivejšia a súdržná s AOC  Bordeaux, dôležitou ju robia najlepšie vinohrady v Latoure, Lafite a Moutone.

Tmavé a prakticky nepriezračné víno Pauillac je suché, silne štrukturované, s typickou arómou čiernych ríbezlí a nového dubového suda. Mladé víno nemá tieto vlastnosti, ale zrením získava plnosť chuti. Hoci Pauillac nemá eleganciu veľkého Margaux, je silné a štýlové zároveň, čo mu dáva jedinečnú, neporovnateľnú jemnosť.

St.-Estephe AOC

Potenciál st.-Estéphe dokazuje Cos d´Estournel, ktorý je v Médocu jedným z najlepších vinohradov 2. triedy, ale sila tejto lokality je v rôznorodosti pozemkov kategórie cru bourgeois. Plocha, na ktorej sa pestuje vinič, je len o málo menšia ako v Margaux, kde je vôbec najväčšia. St.-Estéphe má oveľa viac neklasifikovaných chateau a aj najlepšie vína sú podivuhodne lacné.

Ak sa oblasť Pauillacu považuje za „plemenného žrebca“ štyroch známych lokalít, St.-Estéphe sa potom musí pokladať za „ťažného koňa“. Vína tejto oblasti sú suché, plné, silné, a nechýba im ani dôstojnosť. St.-Estéphe si vyžaduje nákonnosť, a keď v slnečnom roku dáva bohatú úrodu, aj si ju zaslúži. Víno má skvelú chuť, je sladko-korenisté, s príchuťou cédra, môže mať výraznú robustnosť a hroznovú chuť. Cos d´Estournel je ušľachtilým územím tejto obce.

St.-Julien AOC

St.-Julien je najmenšia zo štyroch známych apelácií, hoci vinič sa tu pestuje najintenzívnejšie – plocha vinohradov predstavuje takmer 50 percent rozlohy obce. Nenachádzajú sa tu žiadne vinice 1. Triedy, je tu však päť vinohradov 2. Triedy, pričom štandardnosť a dôslednosť ich štýlu je veľmi vysoká. Táto AOC zasahuje do častí obce Pauillacu a z historického hľadiska chateau Latour a Pichon-Longueville-Comtesse-de-Lalande mohli rovnako patriť k St.-Julienu AOC ako k Pauillacu AOC.

Sú to suché, stredne plné aaž plné vína čistého štýlu, rozmanitej vône, s dlhou trvácnosťou. Sú dobré vyvážené a elegantné, zaraďujú sa medzi výdatné Margaux a Pauillac so silnejšou štruktúrou.

Saint-Émilion

St.-Émilion je, ako vieme, fenoménom povojnovej éry, ale má aj mnoho
Pamätníkov dávnej minulosti svojho vína, siahajúcej od slávneho chateau Ausone, nazvaného po rímskom básnikovi Ausoniovi, až po samotný St.-émilion, obec na vrchole kopca obohnanú hradbou, kktorá takmer nedotknutá existuje už od stredoveku. Dnes je tu na desiatich kilometroch štvorcových obce St.-Emillionu viac ako tisíc cru, ktoré môžu používať toto označenie.

Zdroj: Tom Stevenson – Encyklopédia vína

  1. Čo sú to garážové vína v Bordeaux?
  2. Ktorá z nižšieuvedených apelácií nie je zahrnutá do žiadneho klasifikačného systému v regióne Bordeaux?
  3. Obrázok ktorého chateau použil Walt Disney v logu svojej spoločnosti?
  4. Víno z ktorého chateau pil posledný James Bond?
  5. Na etiketách vín z Bordeaux, nápis „Grand Vin de Bordeaux“ znamená:
  6. Čo znamená Pavillon Blanc v Chateau Margaux?
  7. Jedno víno z Pomerolu, ktoré sa vyprodukuje len z 2 hektárovej vinice, sa rýchlo stalo jedným z najdrahších vín v Bordeaux. Ktoré je to chateau?
  8. Známemu chateau v Bordeaux navrhujú etikety známi umelci už od roku 1946. Ktoré chateau to je?
  9. Jeden z týchto „svätých“ nie je v Bordeaux:
  10. Dve z nasludjúcich klasifikácií v Bordeaux sa už dnes skoro nepoužívajú: