Online kurz o víne – Slovensko

Podľa zákona NR SR číslo 332 z 25. októbra 1996 o vinohradníctve a vinárstve je na Slovensku koncipovaných 6 vinohradníckych oblastí. Tie sa ďalej členia na rajóny a vinohradnícke obce. Rajónov je 40 a obcí 603.

Vinohradnícke oblasti:
Malokarpatská vinohradnícka oblasť
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Nitrianska vinohradnícka oblasť
Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
Východoslovenská vinohradnícka oblasť
Tokaj 

Odrody viniča pestované na Slovensku

Rozoznávame biele a modré muštové odrody, stolové odrody, interšpecifické odrody vzniknuté medzidruhovým šľachtením a podpníkové odrody, pričom niektoré odrody upadajú do zabudnutia, kým iné sú moderné a aj výsadbou plochou na vzostupe. Vo fáze skúšania sú početné nové odrody – novošľachtence, ktoré sú výsledkom dlhoročnej šľachtiteľskej skúšobnej práce slovenských šľachtiteľov hľadajúcich to najlepšie do našich zemepisných šírok. V Listine registrovaných odrôd na Slovensku je zapísaných 26 odrôd muštových bielych, 10 odrôd muštových modrých a 16 odrôd stolových. Na štátne odborné skúšky je momentálne zaradených ďalších 16 odrôd.Najpestovanejšou slovenskou odrodou je Veltlínske zelené, ktoré sa pestuje na výmere 3 837,7 ha. Geneticky sa veľmi podobá odrodám Tramín a Červenošpičák. Asi pochádza z Rakúska, kde je aj najviac rozšírená a tvorí základ ušľachtilých vín. U nás sa pestuje vo všetkých vinohradníckych oblasiach a napriek svojej vrodenej kvalite je u nás málo uznávaná.
Najpestovanejšou modrou odrodou je Frankovka modrá. Je to stará typická stredoeurópska odroda neznámeho pôvodu, ale moderné DNA analýzy naznačujú, že jednou z rodičovských odrôd je Heunisch. Pestuje sa od 18. storočia najmä v Rakúsku.

Biele muštové odrody

Aurelius, Bouvierovo hrozno, Burgundské biele, Burgundské sivé, Devín, Dievčie hrozno, Feteasca regala, Chardonnay, Irsai Oliver, Milia, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller-Thurgau, Neuburské, Noria, Pálava, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon, Silvánske zelené, Tramín červený, Veltlínske červené skoré, Veltlínske zelené.

Modré muštové odrody
Alibernet, André, Burgundské modré, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka modrá, Modrý Portugal, Neronet, Svätovavrinecké, Zweigelttrebe.

Stolové odrody
Ametyst, Diamant, Dora, Julski biser, Guzaľ kara, Chrupka biela, Chrupka červená, Chrupka Jalabertova, Negra, Olšava, Onyx, Opál, Panónia Kincse, Pastel, Rubanka, Vitra.

Okrem odrôd uvedených v Listine registrovaných odrôd sa u nás pestujú na menších výmerách ďalšie odrody, ako sú:
Bratislavské biele, Veltlínske červeno-biele, Malingre, Kerner, Semillon z bielych muštových odrôd.
Cabernet franc, gamay, Kádarka modrá, Merlot, Dornfelder, domina, Cabernet Moravia z modrých muštových odrôd.
Nové vyšľachtené biele muštové odrody: Aromína, Breslava, Hetera, Inzuchta, Lena.
Nové vyšľachtené modré muštové odrody: Hron, Nitra, Rimava, Rudava, Torysa, Váh.

Delenie a kategorizácia hroznových vín
Rozdeliť vína na biele, ružové a červené vína dokáže každý, lebo na to staší prvý zrakový vnem. Podľa obsahu uhličitého vo víne hovoríme o vínach tichých, perlivých a šumivých, kde sa CO2 akumuluje počas procesu sekundárnej fermentácie. Podľa obsahu zvyškového cukru rozoznávame vína:
suché, polosuché, polosladké a sladké.

Na základe zákona 182/2005 Z.z. sa vinárske produkty podľa cukornatosti hrozna, z ktorého boli vyrobené, podľa obsahu alkoholu prítomného v nich, podľa odrody, podľa spôsobu úpravy a podľa kvality členia na:

a/ hroznový mušt
b/ čiastočne prekvasený hroznový mušt – burčiak
c/ stolové víno
d/ stolové víno so zemepisným označením – oblastné víno
e/ akostné víno
f/ akostné víno z ohraničenej vinohradníckej plochy
g/ akostné víno s prívlastkom
h/ tokajské víno
i/ upravované víno
j/ odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
k/ víno na priemyslené spracovanie

Spomedzi vyššie uvedených vín majú akostné víno a akostné víno s prívlastkom najväčší význam tak pre seriózneho zákazníka, milovníka dobrého vína, alebo aj pre každého, kto nechce po pár pohárikoch ráno vstávať s boľavou hlavou. Akostné víno s prívlastkom je už samotné označením vyššej kvality. Väčšinou môžeme od takýchto vín očakávať dokonalejšiu harmóniu chuti, buketu a lepší celkový dojem. Vyrábajú sa výhradne z hrozna domáceho pôvodu. Na etiketách sa uvádza okrem odrody viniča, výrobcu, obsahu alkoholu, ročníka, vinohradníckej oblasti alebo rajónu, aj kategória prívlastku a meno vinohradníckej obce, kde sa hrozno dopestovalo.

Akostné odrodové vína s prívlastkom:
a/ kabinetné
b/ neskorý zber
c/ výber z hrozna
d/ bobuľový výber
e/ hrozienkový výber
f/ cibébový výber
g/ ľadové víno
h/ slamové víno

Zastavili by sme sa pri ľadovom víne – je to víno vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote mínus 7̊ Celsia a nižšej a hrozno zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté a získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27̊ NM.

Tokajské víno
Samostanou kapitolou v delení, opise a značení vín sú tokajské vína. Vína vyrobené len z hrozna dopestovaného v registrovaných vinohradoch tokajskej oblasti z povolených odrôd – Furmint, Muškát žltý, Lipovina, Zeta a predpísaným technologickým postupom. Pravidlá na zber hrozna, zaobchádzanie s ním a samotnú výrobu, zretie a balenie tokajských vín sú striktne stanovené zákonom a u nás má licenciu na jeho výrobu len 6 vinárstiev. Tokajské víno je víno s označením pôvodu. Možno ho na základe špecifického spôsobu výroby zaradiť do jednej z týchto osobitných kategórií:
Botrytis cinerea
Tokajské samorodné suché
Tokajské samorodné sladké
Tokajský výber 3-putňový
Tokajský výber 4-putňový
Tokajský výber 5-putňový
Tokajský výber 6-putňový
Tokajská výberová esencia
Tokajská esencia – nektár
Tokajský mášľáš
Tokajský forditáš

Výnimočné ročníky umožňujú výrobu výnimočných vín – tokajských výberov a tokajskej esencie. Predpokladom na ich výrobu je dostatočná tvorba cibéb.
Teplé a relatívne suché leto v Tokaji býva často nasledované suchou a dlhou jeseňou s južnými teplými vetrami vejúcimi z maďarskej pusty. Ranné hmly a rosa na jeseň priaznivé podmienky na rast ušľachtilej plesne Botrytis cinerea, ktorá prerastá hrozienka s vysokým obsahom cukru, čím vznikajú cibéby.
Cibéby sa zo strapcov vyberajú ručne priamo pri zbere alebo následne pred spracovaním. Vyberanie cibéb si vyžaduje značnú zručnosť, pričom jedna žena nazbiera za deň 12 kg – muž len 4 kg! Aj preto sú tokajské výbery také vzácne a cenené.

Charakteristika odrodových vín
Odrodové vína v sebe zjednocujú typické senzorické vlastnosti prináležiace odrode viniča, z ktoré ho boli vyrobené, a vplyv pôdy, polohy, orientácie a ročníka. Chuť vína sa môže čiastočne odkláňať od typickej odrodovej charakteristiky, ale niektoré senzorické vlastnosti sú také jedinečné, že ich možno nájsť vo väčšine vín vyrobených z danej odrody.
Napríklad:

Veltlínske zelené
Svieža medovinová chuť vína s ovocným buketom typickej žltozelenej farby. Horkomadľová dochuť zostáva pri dobrom spracovaní len jemne odrodová.

Sauvignon

V chuti plné víno s výrazným buketom po žihľave, egrešoch alebo po broskyniach v závislosti od stupňa zrelosti hrozna, pôdnych podmienkach a ročníka.

Rizling rýnsky

Vyššie, väčšinou harmonické kyseliny dopĺňa jemný lipvý buket, niekedy broskyne. Zretím sa zaobľuje, je menej chuťovo agresívny a v bukete začínajú prevládať tóny petroleja.

Tramín červený

Atraktívne aromatické víno s nezameniteľným korenistým buketom.

Frankovka modrá

Charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, stopami škorice a typickými sušenými slivkami pri starších vínach. Obsah tanínu a kyseliny je pri mladších vínach výraznejší, ale vekom, najmä zrením v dube sa vyvíja na dokonalé harmonické víno tmavorubínovej až granátovej farby.

Cabernet Sauvignon
Rubínovočervené víno, bohaté na tanín, s typickou odrodovou vôňou čiernych ríbezlí a fialiek. Jeho kvalita rastie ležaním vo fľaši.

Bludy a mýty o víne

„Šampanské je synonymom pre všetky šumivé vína“.
Šampanským by sme mali nazývať len šumivé víno z oblasti Champagne vo francúzsku. Ostatné sa označujú ako šumivé vína – sekty. Šumivé si nemýľte so sýtenými vínami, kde sa CO2 pridával dodatočne.

„Ľadovými vínami sa označujú riadne vychladené vína“.
Ľadové víno sa získava z hrozna, ktoré bolo pred zberom vystavené mrazu minimálne mínus 7̊ Celsia. Lisuje sa ešte v mrazenom stave, čím sa získa obzvlášť vysoká koncentrácia látok v mušte a samotnom víne.

„Čím staršie víno, tým lepšie“
Životný cyklus vína závisí od odrody, ročníka a výrobcu. Vek neprospieva všetkým odrodovým vínam. Vo všeobecnosti majú väčší zrecí potenciál červené vína.

Zdroj: O víne, Miloš Mikuš, Peter Pružinec 2007

  1. Čo je to Botrytis cinerea?
  2. Víno vyrobené z odrody Veltlínske červené skoré je:
  3. Ktorá je najpestovanejšia odroda viniča hroznorodého na Slovensku?
  4. Ako by ste charakterizovali Frankovku modrú?
  5. 4. Ktoré odrody zo zoznamu radíme ako slovenské novošľachtence?
  6. Z ktorých odrôd viniča hroznorodého sa vyrábajú tokajské vína?
  7. Koľko vinohradníckych oblastí máme na Slovensku!
  8. Ľadové víno sa vyrába:
  9. Aká chuť je charakteristická pre starší rizling rýnsky?