Online kurz o víne – Taliansko

Vína Talianska

Taliansko má vďaka svojej polohe, veľkosti a tvaru dlhej pančuchy pestrú škálu klimatických a mikroklimatických podmienok. Naviac je medzi priesmykom brennero ležiacim na 47. rovnobežke a južným pobrežím Sicílie na 37 stupni severnej šírky rozdiel plných 10°. Vinice Talianska majú tiež veľmi rozmanité geologické podmienky a stretneme sa tu s mnohými typmi pôdy. Sopky Vezuv a Etna na juhu krajiny určujú pôvodné zloženie vulkanické, v severných častiach je podložie prevažne vápencovité.

V Taliansku nájdeme viac ako 2000 odrôd, najvýznamnejšie sú však tieto:

modré odrody viniča hroznorodého:
Sangiovese
Nebbiolo
Barbera
Bonarda
Cabernet Sauvignon

biele odrody viniča hroznorodého:
Trebbiano
Verdicchio
Moscato
Cortese
Prosecco

Apelačný systém

D.O.C.G.
 Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Akostné víno definovaného pôvodu, podliehajúce kontrolám týkajúcich sa povolených odrôd,  prisnejšie obmedzených výnosov, obsahu alkoholu, školenia, zrenia a naviac podliehajúce organoleptickým skúškam.
Každé takto ocenené a uznané víno je označené pečaťou a číslom

D.O.C. Denominazione di Origine Controllata
Akostné víno špecifického, definovaného pôvodu, podliehajúce kontrolám týkajúcich sa povolených odrôd, maximálnych výnosov, obsahu alkoholu, školenia a zrenia.

I.G.T. Indicazione Geografica Tipica
Stolové víno so zemepisným označením pôvodu

VdT Vino da Tavola
Stolové víno bez označenia pôvodu, nepodliehajúce žiadnej zvláštnej kontrole a nariadeniam.

Vinárske regióny:

1.  Piemont
2.  Valle d´Aosta
3.  Lombardia
4.  Trentino – Alto Adige
5.  Veneto
6.  Friuli Venezia Julia
7.  Liguria
8.  Emilia Romagna
9.  Toskánsko
10. Umbria
11. Marche
12. Lazio
13. Abruzzo
14. Molise
15. Campania
16. Puglia
17. Basilicata
18. Calabria
19. Sicília
20. Sardínia

Glosár talianskeho vinárskeho názvoslovia

Talento – ochranná znamka zaručujúca, že víno bolo vyrobené tradičnou metódou
Dolce  – sladké
Amaro – označenie pre bitter – horký likér, označenie pre horké alebo veľmi suché víno
Passito – polosušené hrozno, suší sa na kroch alebo rohožiach, dužina sa koncentruje a vytvorí po vykvasení silné, často sladké víno
Colli – návršie, kopce
Frizzante – ľahko perlivé víno medzi tichým a šumivým
Amabile – polosladké
Liguoroso – alkoholizované víno s vysokým obsahom alkoholu
Millesimato – šumivé víno s uvedením ročníka
Bottiglia – fľaša
Annata –  ročník vína
Frizzantino – nepatrne šumivé
Rosso – červené
Recioto – hutné sladké víno vyrobené z hrozna passito
Secco – suché
Tenuta – vinársky statok

Toskánsko
Je srdcom talianskeho vinárstva, ktoré sa za poslednú generáciu posunulo rýchly krom dopredu. Je to domov novej vlny talentovaných vinárov a kreatívnych enológov a spolu s regiónom piemont tvorí základ, na ktorom stojí reputácia talianskych vín.
Toskánsko má 6 zón DOCG:

Brunello di Montalcino
Carmignano
Chianti
Chianti Classico
Vernaccia di San Gimignano
Vino Nobile di Montepulciano

Brunello di Montalcino je najgrandióznejšie toskánske víno a spolu s vínami rovnakého renomé, ako sú napríklad Barolo či Sassicaia sa zaraďuje medzi najväčšie a najdrahšie talianske vína vôbec. Pri zrode tohto vína je považované Vinárstvo Biondi Sandi, ktoré sídli na panstve Grepoo, kde Ferruccio Biondi Sandi pred viac ako sto rokmi vyselektoval a vyšľachtil klon odrody Sangiovese – Sangiovese Grosso alias Brunello také, ako ho poznáme dnes.

  1. Ktorými mestami je ohraničený „zlatý trojuholník“ oblasti Chianti Classico DOCG?
  2. Uveďte, čo znamenajú talianske výrazy Tenuta a Frizzante
  3. Ktoré sú významné červené muštové odrody v Taliansku?
  4. Po II.svetovej vojne sa Marquis della Rochetta presťahoval na rodinné sídlo San Guido v Toskánsku. Vysadil Cabernet Sauvignon a prvú Sassicaiu predstavil na trhu v roku 1968. Čo vlastne znamená Sassicaia?
  5. Napíšte meno vinára, ktorý pri zrode slávneho vína Brunello?
  6. Ktoré z uvedených vín zaradených do kategórie DOCG má nesprávne uvedený región do ktorého patrí?
  7. Ktoré sú apelácie DOCG v Toskánsku?
  8. Koľko má taliansko vinohradníckych oblastí?
  9. Z ktorých odrôd sa vyrába víno Brunello di Montalcino?