Vino.sk , 16. júna 2009

Agni

Víno z Agni má intenzívnu červenú farbu s muškátovou arómou, ktorá je doplnená kvetinovými tónmi. Trieslovina je veľmi jemná.

Pôvod a rozšírenie:
Agni je nová česká modrá muštová odroda vyšľachtená za spolupráce Šľachtiteľskej stanice vinárskej v Pernej a Šľachtiteľskej stanice vinárskej vo Veľkých Pavloviciach. Vznikla krížením odrôd André x Irašaj Oliver. V ČR bola zaregistrovaná v roku 2001 a je právne chránená. Pestuje sa tam na 3,6 ha vinohradoch. U nás nie je rozšírená.

Morfológia:
List: Stredne veľký, srdcovitý, tmavozelený, 3 – 5 laločnatý. Čepeľ je hlboko vráskavá, na spodnej strane jemne štetinatá. Stopka listu je dlhá.
Strapec: Malý až stredne veľký, cylindricko-kónický, hustý, na základe tvorí krídelká.
Bobuľa: Malá, v plnej zrelosti modročierna až čierna s voskovým povlakom.

Fenológia:
Patrí medzi odrody so skorým nástupom do všetkých fenofáz. Možno ju zberať v prvých dvoch dekádach septembra. V ročníkoch s teplým jesenným počasím môže vytvárať aj cibéby.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Možno ho pestovať i v okrajových oblastiach. Vhodné sú prirodzene svahovité pozemky s dobrou expozíciou k slnečnému žiareniu. Menej vhodné sú lokality s výsušnými pôdami. Dobré sú pôdy hlinito-piesočnaté s dobrým vodným hospodárstvom.
Rez a vedenie: Vhodný je stredný typ vedenia. Zaťaženie sa pohybuje v rozsahu 8 – 10 plodonosných očiek na m2 pôdy.
Úroda: Plodnosť je vysoká 9 – 15 t.ha-1, cukornatosť muštu je 21 – 25 °NM a obsah kyselín je 6,5 – 8 g.l-1.

Enológia:
Odroda Agni má pomerne vysoký obsah farbív a nevyžaduje preto príliš dlhú maceráciu hrozna. Vhodným typom vína je najskorej ľahšie, chuťovo jemné a zaujímavo aromatické víno s nižším obsahom trieslovín. V priebehu macerácie musíme tiež pozorne kontrolovať, či nedochádza k extrakcií horkých chuťových a aromatických látok z hrozna.
Na rozdiel od väčšiny modrých odrôd môže byť vhodná reduktívna technológia v nerezových nádobách, ktorá bude veľmi pozitívne na udržanie muškátovej arómy a sviežosti vína. Z pohľadu zaujímavej vône nie je vhodné biologické odbúravanie jablčnej kyseliny, ktoré by mohlo poškodiť aromatický prejav vína.
Odrodové víno z Agni môžeme deklarovať ako určitú špecialitu, pretože v celosvetovom meradle existuje len málo muškátových modrých odrôd. Aj pri výrobe rosé vín pôsobí muškátová aróma veľmi zaujímavo.
Víno z Agni má intenzívnu červenú farbu s muškátovou arómou, ktorá je doplnená kvetinovými tónmi. Trieslovina je veľmi jemná.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

Zdroje: SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
www.wineofczechrepublic.cz
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »