Ariana je vhodná na veľmi zaujímavé odrodové vína. Víno má tmavo rubínovú, s jemnou trieslovinou a zaujímavým aromatickým prejavom po červenom ovocí (čerešne, višne).

Pôvod a rozšírenie:
Ariana je ďalšou odrodu vyšľachtenou v Českej republike. Vznikla ako kríženie odrôd (Rizling rýnsky x Svätovavrinecké) x Zweigeltrebe. Bola vyšľachtená na Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Perné. Je právne chránená. V ČR bola zaregistrovaná v roku 2001 a pestuje sa tam na ploche 3,1 ha. Na Slovensku nie je rozšírená.

Morfológia:

List: Stredne veľký až veľký, tmavozelený, okrúhly, 3 – 5-laločnatý. Čepeľ je poprehýbaná, hlboko vráskavá, na spodnej strane stredne husto štetinatá.
Strapec: Stredne veľký, hustý, rozvetvený, na dlhšej stopke, kónický
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, modrá so stredne hrubou šupkou.

Fenológia:
Pučanie, kvitnutie a mäknutie bobúľ je stredne skoré. Mäknutie hrozna začína v polovici augusta. Hrozno sa zberá v prvej polovici októbra v závislosti na kvalitatívnych parametroch.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Vyžaduje svahovité pozemky s južnou, juhovýchodnou alebo juhozápadnou expozíciou. Na pôdu má tiež vyššie nároky. Neznáša suché pôdy, optimálne sú pôdy hlinité a hlinito-piesočnaté, dostatočne záhrevné. Predpokladom kvality je i dostatočná vodozdržnosť pôdy.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je vedenie s rezom na dlhý vodorovný ťažeň. Jedná sa o veľmi plodnú odrodu preto je vhodné nižšie zaťaženie – 4 – 6 očiek na m2.
Úroda: Plodnosť je vyššia 10 – 15 t.ha-1, pri dosahovanej cukornatosti 17 – 20 °NM a obsahu kyselín 8 – 10 g.l-1.

Enológia:
Technológia spracovania hrozna je veľmi závislá na kvalite suroviny. Ak nemá hrozno dostatočnú fenolovú zrelosť je treba zvoliť kratšiu dobu macerácie (6 – 8 dní) a zamerať sa na výrobu výrazne aromatického, chuťovo jemného akostného vína. Ak dosiahne hrozno prívlastkovej kvality, šupka je chuťovo jemná a semená sú veľmi dobre vyzreté, je možné použiť dlhšiu dobu macerácie. Vhodné je dosiahnutie minimálne 13 obj. % alkoholu. Takéto víno je potom vhodné na vyzrievanie v sudoch. V oboch menovaných kategóriách je nevyhnutné prevedenie jablčno-mliečnej fermentácie, ktorá zjemní chuťový dojem a zvýrazní arómu červeného ovocia. Ariana je vhodná na veľmi zaujímavé odrodové vína. Víno má tmavo rubínovú, s jemnou trieslovinou a zaujímavým aromatickým prejavom po červenom ovocí (čerešne, višne).

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ 
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 www.wineofczechrepublic.cz 
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz