Vino.sk , 04. júna 2009

Auxerrois

Víno z odrody Auxerrois je ovocné vo vôni a plné v chuti. Svieža kyselina veľmi dobre dokresľuje chuťový dojem z tohto vína.

Synonymá:
Nemecko: Weisser Auxerrois
Francúzsko: Auxerrois blanc

Pôvod a rozšírenie:

Auxerrois je veľmi starou Francúzskou odrodou, ktorá pravdepodobne vznikla voľným krížením Rulandského bieleho a odrodou Heunisch, podobne ako Chardonnay. Názov odrody pravdepodobne vznikol podľa grófstva Auxerrois, ktoré sa nachádzalo medzi severným Burgundskom a oblasťou Chablis.
Odroda je rozšírená vo Francúzsku a vo veľmi malej miere v Nemecku. V ČR je rozšírená minimálne, vysadená je na ploche 0,3 ha. Na Slovensku sa nepestuje a nie je ani zaregistrovaná.

Morfológia:
List: Stredne veľký, okrúhly, slabo trojlaločnatý. Čepeľ je tmavšie zelená, mierne zvrásnená. Stopka je kratšia, ružovkastá.
Strapec: Malý až stredne veľký, cylindricko-kónický stredne hustý.
Bobuľa: Malá, guľatá, žltozelenej farby.

Fenológia:

Mäknutie bobúľ nastupuje v prvej polovici augusta. Zber hrozna prebieha obvykle v druhej polovici septembra.

Agrobilogia:
Poloha a pôda: Na polohy je odroda náročná. Vyhovujú jej lokality s dostatočným oslnením, avšak nie s úplne teplým počasím v letnom období. Požiadavky na pôdu sú tiež vyššie. Neznáša suché lokality. Optimálne sú vododržné a živinami dobre zásobené pôdy.
Rez a vedenie: Vhodné je stredné alebo vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Pohybuje sa v rozmedzí 7 – 11 t.ha-1. Cukornatosť býva 17 – 23 °NM a obsah kyselín je 7 – 10 g.l-1.

Enológia:
Postup pri spracovaní tejto odrody je podobný ako u Chardonnay, s cieľom získať výrazne aromatické a chuťovo ľahšie a jednoduchšie víno. Optimálnou technológiou je dôsledné odkalenie muštu a kvasením ušľachtilou kultúrou kvasiniek pri nižších teplotách. Výsledným produktom by potom mohlo byť svieže víno s výraznou arómou, určené k okamžitej konzumácií. Vhodné by mohlo byť aj použitie metódy ,,sur lie“, ktorá opäť zvýrazní arómu a zaguľatí chuťový dojem z vína. Tu je treba na základe senzorického hodnotenia vína správne odhadnúť stočenie vína s kvasníc.
Víno z odrody Auxerrois je ovocné vo vôni a plné v chuti. Svieža kyselina veľmi dobre dokresľuje chuťový dojem z tohto vína.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8
SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »