Vino.sk , 27. mája 2009

Dievčie hrozno

Pozornosť treba tiež venovať aj zdravotnému stavu suroviny. Vhodné je riadené kvasenie odkalených muštov. Víno je jemne aromatické, s ovocno-kvetinovou arómou, chuť je plná, obsah kyselín svieži.

Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Leánka
Maďarsko: Fehér leányka, Leánka
Rakúsko: Mädchentraube, Mädlein

Pôvod a rozšírenie:

Za pravlasť tejto odrody sa podľa jedných prameňov považuje Moldavsko, odkiaľ sa rozšírila do Transylvánie a do susedných krajín. Podľa iných zdrojov je Maďarskou odrodou.
Najviac je rozšírená v Rumunsku, Moldavsku a Zakarpatskej Ukrajine. V strednej Európe sa pestuje najmä v Maďarsku a v obmedzenej miere aj u nás. Z celkovej plochy našich vinohradov zaberá 2,47 %. Registrovaná je od roku 1952.

Morfologia:

List: Stredne veľký, priemerne 160 mm dlhý, hladký. Čepeľ výrazne 5 – 7 laločnatá so stredne hlbokými, otvorenými výrezmi. Stopka je krátka až stredne dlhá, ružovkastá.
Strapec: Stredne veľký, v priemere 160 mm dlhý, cylindrický až cylindricko-kónický. Pri základe vytvára krídelko.
Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 14 mm, guľatá, zelenožltej farby.

Fenológia:

Patrí k stredne skorým odrodám. Hrozno mäkne najčastejšie v prvej dekáde augusta a v polovici septembra dosahuje fyziologickú zrelosť.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Má vyššie nároky na polohu. Pre kvalitné vyzretie hrozna vyžaduje polohy s dostatočným oslnením a dostatočne záhrevné. Požiadavky na pôdu sú nižšie. Dobre rastie a plodí aj ľahkých, menej výživných a chudobnejších pôdach.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné alebo vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Úrodnosť sa pohybuje v medziach 9 – 12 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 17,5 – 19,5 °NM a obsahu kyselín 6,5 – 9 g.l-1.

Enológia:
Je vhodná na produkciu odrodových vín, ale i ,,cuveé“. Pri tejto odrode treba venovať veľkú pozornosť získaniu maximálneho množstva aromatických látok, ktoré sa vytvorili v bobuliach na vinici. Pozornosť treba tiež venovať aj zdravotnému stavu suroviny. Vhodné je riadené kvasenie odkalených muštov. Víno je jemne aromatické, s ovocno-kvetinovou arómou, chuť je plná, obsah kyselín svieži.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič


Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
FOTO: www.fabex.sk

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »