Vino.sk , 17. júna 2009

Domina

Využíva sa najmä na výrobu odrodových vín. Víno má tmavo rubínovú farbu, výraznejšiu trieslovinu a arómu po vyzretých višniach.

Pôvod a rozšírenie:
Domina je modrá muštová odroda nemeckého pôvodu. Bola vyšľachtená v Šľachtiteľskom ústave vinohradníckom Geilweilerhof v Siebeldingen/Falcko. Vznikla ako kríženec medzi Modrým Portugalom x Rulandským modrým. V Nemecku sa pestuje na 228 ha vinohradov. Od roku 2004 je uznaná aj v Českej republike. U nás nie je rozšírená.

Morfológia:
List: Stredne veľký, 3 – 5 laločnatý, laloky sú iba naznačené. Čepeľ je hladká až plytko vráskavá. Stopka je stredne dlhá, ružovkastá.
Strapec: Stredne veľký, cylindrický, hustý, na báze tvorí krídelká.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, modro čiernej farby.

Fenológia:
Pučí stredne skoro, kvitnutie nastupuje v 1. – 2. dekáde júna, bobule začínajú mäknúť začiatkom augusta. Dozrieva koncom septembra.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Domina má nízke nároky na polohu. Dá sa pestovať vo všetkých vinohradníckych oblastiach u nás. Požiadavky na pôdu tiež nie sú vysoké. Dobre znáša i suché stanovištia.
Rez a vedenie: Optimálnym pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na ťažne, pri zaťažení 6 – 8 očkami na m2 pôdy.
Úroda: Rodí 9 – 14 t.ha-1 hrozna, pri dosahovanej cukornatosti 17 – 19 °NM a obsahu kyselín 8 – 11 g.l-1

Enológia:
Dôležitá je optimálna fenolová zrelosť, pretože táto odroda má výraznejšiu trieslovinu. Kvalitatívnemu stavu hrozna sa potom prispôsobuje tiež dĺžka macerácie a celá technológia výroby. Pri výrobe vína je treba využívať možnosti jablčno-mliečnej fermentácie, ktorá zjemní chuťový dojem vína.
Využíva sa najmä na výrobu odrodových vín. Víno má tmavo rubínovú farbu, výraznejšiu trieslovinu a arómu po vyzretých višniach.Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

Foto: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »