KM , 13. sep 2014

Hron

Hron patrí k slovenským novošľachtencom, ktoré vznikli usilovnou prácou pani Doroty Pospíšilovej a jej kolegov a dnes môžeme ochutnávať víno z tejto krásnej odrody.

Pôvod a rozšírenie:
Hron vznikol v roku 1976 vo VÚVV v Bratislave, kedy Dorota Pospíšilová skrížila odrody Castets x Abouriou noir. Po krížení vybrala najvhodnejší semenáč, ktorý bol označený ako 3/22. Odroda sa osvedčila v skúškach a bola v roku 2004 prihlásená do štátnych odrodových skúšok ÚKSUP. Od tohto roku získal Hron právnu ochranu, a od roku 2011 je aj registrovanou odrodou.

Morfológia:
List je stredne veľký, päťuholníkový, 5-laločnatý, plytko až stredne hlboko vykrajovaný. Čepeľ je plytko mechúrikovitá, na spodnej strane hladká. Stopkový výrez je zakrytý so štrbinovým priesvitom. Stopka listu je krátka, hladká.
Strapec je strene veľký, kónický, skôr redší, krídlatý.
Bobuľa je stredne veľká, guľatá, modrá. Šupka je stredne pevná, dužina mäsito-rozplývavá, kabernetovej chuti.

Fenológia:
Odroda Hron neskoršie pučí, tým sa vyhýba jarným mrazom, ale býva náchylnejšia na zimné mrazy. Hron je dobre odolný voči chorobám a škodcom, je viac náchylnejší na napadnutie múčnatkou (Oidium). Hrozno dozrieva stredne neskoro.

Víno odrody Hron zakúpite online tu

Agrobiológia:
Rodivosť tejto odrody partí k stredným, pohybuje sa v rozmedzí 7-14 t/ha, cukornatosť muštu býva od 20-24 °NM, pri koncentrácii kyselín 8-11 g/l. Odroda Hron je náročná na bezmrazové polohy, ako aj na hlboké, teplé, výživné pôdy.

Enológia:
Hron poskytuje vynikajúce vvína tmavej farby, zamatové, s výraznou, ale nevtieravou kabernetovou arómou, s dlhým potenciálom na vyzrievanie.

 

Použité zdroje:
Pospíšilová, D. a kol., 2005: Ampelografia Slovenska
Vinič a vino, Odborný časopis pre vinohradníkov a vinárov, Bratislava
cs.wikipedia.org
FOTO: pivnicka.pravda.sk; www.vitisselect.com,

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »