Vína z Kerneru bývajú aromatické s kvetinovo-ovocným charakterom, sviežou kyselinkou a plnou chuťou. Vhodnou kategóriou je akostné alebo kabinetné víno.

Synonymá:
Odroda nemá synonymá.

Pôvod a rozšírenie:
Odrodu vyšľachtili vo Weinsburgu krížením Trolinského s Rizlingom rýnskym. Z novovyšľachtených odrôd sa najviac rozšírila a je zaregistrovaná vo všetkých nemeckých vinohradníckych oblastiach, kde je štvrtou najpestovanejšou odrodou. Pestuje sa ja vo Švajčiarsku. Od roku 2001 je uznaná aj v Českej republike, kde sa pestuje na 28 ha viníc.

Morfológia:

List: Stredne veľký, tmavozelený, stredne hlboko vykrajovaný, 5 – laločnatý.
Strapec: Malý až stredne veľký, kónický, stredne hustý.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, zelenej farby.

Fenológia:

Kvitnutie nastupuje v prvej dekáde júna, bobule mäknú v prvej polovici augusta. Optimálnu zrelosť dosahuje koncom septembra až začiatkom októbra.

Agrobilógia:
Poloha a pôda: Nemá vysoké nároky na polohu, bežne sa pestuje aj v okrajových lokalitách. Lokalita by mala byť veľmi dobre oslnená a vzdušná. Na pôdy má nízke nároky a pri dobre zvolenom podpníku dobre rastie a plodí prakticky vo všetkých pôdach.
Rez a vedenie: Vhodný je rez na dlhý ťažeň. Pestovateľský tvar by mal byť dostatočne vzdušný, vhodné je vysoké vedenie na širšom spone. Zaťažovať by sa malo na 6 – 8 očiek na m2.
Úroda: Výnos z hektára býva 10 – 14 ton. Dosahovaná cukornatosť je 18 – 23 °NM, pri obsahu kyselín 9 – 12 g.l-1.

Enológia:
Kerner má potenciál poskytovať zaujímavé aromatické vína rizlingového typu. Prvotným predpokladom kvalitného vína je vynikajúci zdravotný stav zbieraného hrozna.
Má dobrý potenciál na výrobu chuťovo plných prívlastkových vín s jemným obsahom zbytkového cukru, ktorý je harmonicky zladení s obsahom kyselín. Pri výrobe takýchto vín treba zvoliť správny kmeň kvasiniek, aby sme boli schopný pracovať so zbytkovým cukrom vo víne. Tento typ vína je veľmi zaujímavý a v Nemecku značne žiadaný. Môže byť tiež spracovaný na svieže, výrazne aromatické víno technológiou dôkladne odkalených muštov pri chladnom kvasení. Vína z Kerneru bývajú aromatické s kvetinovo-ovocným charakterom, sviežou kyselinkou a plnou chuťou. Vhodnou kategóriou je akostné alebo kabinetné víno.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič
SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz,
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz