Vino.sk , 31. mája 2009

Milia

Víno je jemne aromatické, korenisté, extraktívne, s príjemnými a jemnými kyselinami. Veľmi zaujímavé sú prírodné sladké vína so zbytkovým cukrom.

Synonymá:
Odroda je mladá, nemá synonymá.

Pôvod a rozšírenie:
Miliu vyšľachtili vo Výskumnej stanici vinohradníckej a vinárskej v Šenkviciach. Kríženie medzi materskou odrodou Müller-Thurgau a otcovskou odrodou Tramín červený vykonali v roku 1973. V roku 2002 bola zapísaná do Listiny registrovaných odrôd.

Morfológia:

List: Stredný až veľký, sýtozelený, okrúhly, široko lievikovitý. Čepeľ je 3 až 5 laločnatá, ale aj celistvookrajová.
Strapec: Skôr menší, 100 – 150 mm dlhý, stredne hustý až riedky, kónický na stredne dlhej až dlhej stopke.
Bobuľa: Malá (do 10 mm), krátko elipsovitá až guľovitá, symetrická ružovej farby.

Fenológia:

Je to stredne skorá odroda, hrozno mäkne v prvej dekáde augusta a zberá sa podľa ročníkov od 15. septembra do 5. októbra.

Víno odrody Milia zakúpite online tu

Agrobiologia:
Poloha a pôda: Má stredné požiadavky na polohu. Predpokladom sú svahovité pozemky s dobrou expozíciou k slnečnému žiareniu. Požiadavky na pôdu sú väčšie, podobne ako u mnohých  aromatických odrôd. Nemá rada pôdy suché, na ktorých sa môže prejavovať slabší rast krov a horšia kvalita hrozna. Požaduje pôdy hlboké, s dobrou zásobou živín a vododržnosťou.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na dva kratšie ťažne. Doporučené zaťaženie je 6 – 8 plodonosných očiek na m2.
Úroda: V šľachtiteľských pokusoch poskytla v šesťročnom priemere úrody hrozna 14,25 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 23 °NM a obsahu kyselín 7,1 g.l-1.

Enológia:
Kvalitný zber by sa mal robiť na základe aromatickej zrelosti hrozna, ale predovšetkým na základe obsahu kyselín. Hrozno s nižším obsahom kyselín je vhodné na šetrné lisovanie, odkalenie a kvasenie v podmienkach riadenej teploty pri nižších teplotách. Cieľom je vyrobiť výrazne aromatické ľahké víno. U tejto odrody je možná aj krátkodobá macerácia, ktorou dosiahneme zaujímavý aromatický charakter a chuťovú plnosť vína.
Odroda je vhodná pre výrobu odrodových vín i ako zaujímavá súčasť ,,cuveé“. Víno je jemne aromatické, korenisté, extraktívne, s príjemnými a jemnými kyselinami. Veľmi zaujímavé sú prírodné sladké vína so zbytkovým cukrom.
Spravoval: Ing. Daniel Šimonovič

PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
FOTO: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »