Z Muškátu moravského sa môžu vyrábať výrazne aromatické vína systémom kvasenia muštu pri nižších teplotách, kedy sa podporí výrazný rozvoj esterov vo vôni vína. Tieto vína majú výraznú arómu a nižšiu plnosť, veľmi dobre si však zachovávajú kyseliny.

Synonymá: Česká a Slovenská republika: Mopr, Moravský muškát

Pôvod a rozšírenie: Muškát moravský vyšľachtil V. Křivánek v Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Polešovičkách na Morave. Vznikol krížením odrôd Muškát Ottonel x Prachttraube. Zaregistrovaný bol v roku 1987 podnázvom Mopr. V roku 1993 bol premenovaný na súčasný názov. Táto nová odroda sa v Českej republike veľmi rýchlo rozširuje, jej podiel na ploche vinohradov predstavuje 2,2 % a stále rastie. Pomerne rýchlo sa rozširuje aj na Slovensku, kde je v jeho podiel 0,75 % výmery vinohradov.

Morfológia: List: Stredne veľký, päťuholníkový, vrchná strana je hladká, spodná aj stredne husto štetinatá. Stopka je stredne dlhá až dlhá, jemne ružovkastá. Strapec: Stredne veľký, až veľký, 140 mm dlhý, krídlatý, rovnomerne hustý, na stredne dlhej stopke. Bobuľa: Je stredne veľká (15 mm), guľatá až obráteno-vajcovitá, žltá s jemným voskovým povlakom.

Fenológia: Je stredne skorá odroda. Hrozno dozrieva v druhej dekáde septembra.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Nie je náročný na polohu. Je vhodný aj do ,,slabších“ polôh. Náročnosť na pôdu je vyššia. Neznáša výsušné pôdy, naopak, vyžaduje pôdy vododržné, hlbšie. Neznáša predovšetkým suchú jeseň. V piesočnatých a štrkovitých pôdach poskytuje tenké, málo extraktívne vína. Rez a vedenie: Je ho možné pestovať na strednom alebo vysokom vedení. Osvedčil sa dlhý rez na ťažne. Doporučené je zaťaženie 6 – 8 očiek na m2. Úroda: Potenciálna rodivosť je nad 10 t.ha-1, cukornatosť sa v priemerných ročníkoch pohybuje v rozpätí 16 – 20 °NM a obsah kyselín by v mušte nemal klesnúť pod 8g.l-1.

Enológia: Z Muškátu moravského sa môžu vyrábať výrazne aromatické vína systémom kvasenia muštu pri nižších teplotách, kedy sa podporí výrazný rozvoj esterov vo vôni vína. Tieto vína majú výraznú arómu a nižšiu plnosť, veľmi dobre si však zachovávajú kyseliny. Pre produkciu plných extraktívnych vín je tiež vhodne použiť metódu krátkodobej macerácie hrozna (24 – 48 hodín) pri nízkych teplotách. Pri macerácií sa časť viazaných monoterpénov veľmi dobre uvoľňuje a víno získava veľmi zaujímavý muškátovo-ovocný charakter. Pri vyšších prívlastkových stupňoch je vhodné ponechať zbytkový cukor na podporenie dosiahnutia harmónie vína. Veľmi často nájdeme túto odrodu aj v akostnom a kabinetnom stupni, kedy poskytuje ľahké, aromatické vína s nižším obsahom alkoholu a zaujímavou kyselinkou. Vhodná kategória je tiež neskorý zber. V tomto prípade musí mať hrozno dostatočný obsah kyselín pre kvalitné vína. Odroda je tiež vhodná pre jemne aromatické ,,cuveé“.

Víno odrody Muškát Moravský kúpite tu >


Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8 www.wineofczechrepublic.cz