Víno z odrody Neuburské sa vyznačuje svojím kvetinovo-ovocným charakterom so zaujímavým a plným chuťovým dojmom. Víno má väčšinou sviežu kyselinu.

Synonymá: Česká a Slovenská republika: Neuburg, Neuburger Francúzsko: Neuburger blanc Nemecko, Rakúsko: Neuburger weisser, Neue Rebe, Brugler

Pôvod a rozšírenie: Vlasťou tejto odrody je Rakúsko, jej pôvod je však neobjasnený. Vraj ju v roku 1850 vyplavil Dunaj na breh pri obci Arnsdorf vo Wachau. Názor že je krížencom Burgundské biele x Silvánske zelené vyvrátili najnovšie genetické analýzy. Tie určili rodičovský pár ako Veltlínske červené x Silvánske zelené, ktoré vzniklo náhodným krížením. Pestuje sa najmä v Dolnom Rakúsku a v Burgenlande. Vyskytuje sa aj v Rumunsku, Moldavsku a na Ukrajine. V Českej republike v súčasnosti tvorí 3,1 % plochy výsadby. Na Slovensku sa je na ústupe. Pestovala sa najmä v okolí Bratislavy, v súčasnosti sa pestuje na 21 ha, čo je 0,14 % plochy registrovaných vinohradov. Je registrovaná od roku 1941.

Morfológia: List: Stredne veľký až veľký, výrazne 3 – 5 laločnatý s plytko sieťovito zvlneným povrchom. Spodná strana je chĺpkatá. Stopka je stredne dlhá až dlhá. Strapec: Stredne veľký, v priemere 110 mm dlhý. Cylindrický až kónický, pri základe tvorí krídelko. Stopka je veľmi krátka. Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 15 mm dlhá, guľatá, symetrická, zelenožltej farby.

Fenológia: Na jar pučí stredne skoro, bobule mäknú najčastejšie v prvej dekáde augusta a dozrievajú začiatkom októbra.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Dobre sa mu darí na svahovitých výslnných polohách s dobrou expozíciou, nevyhovujú mu veterné polohy. Má malé nároky na pôdu, rodí dobre aj vo veľmi chudobných suchých, ako aj silne vápenatých pôdach. Rez a vedenie: Vhodný je vysoký i stredný typ vedenia. Volíme stredné zaťaženie s 8 – 10 plodonosnými očkami na m2. Úroda: Priemerné úrody sú 8 – 9 t.ha-1, pri cukornatosti 20 °NM a obsahu kyselín okolo 9 g.l-1.

Enológia: Neuburské je najčastejšie spracovávané v kategórií akostné víno, kabinetné víno a neskorý zber. Snahou pri spracovaní býva zvýraznenie aromatického charakteru vína a pritom zachovaniu chuťovej plnosti vína. Vhodné je technológia odkalenia muštov a ich kvasenie ušľachtilými kvasinkami pri teplote 20 – 22 °C. Dobrá je prísne reduktívna technológia ktorá zachováva svieži charakter vína a obsah kyselín. Pre udržanie sviežosti je vhodné víno fľašovať pod plastový uzáver a expedovať ho v prvých mesiacoch po novom roku. Víno z odrody Neuburské sa vyznačuje svojím kvetinovo-ovocným charakterom so zaujímavým a plným chuťovým dojmom. Víno má väčšinou sviežu kyselinu.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8