KM , 14. sep 2014

Rosa

Viete si predstaviť, že pijete víno so zatvorenými očami, ktoré má opantávajúcu vôňu ruží, myslíte na Tramín, a keď otvoríte oči, máte v kalichu červené víno? Nie? Tak ochutnajte Rosu - novú slovenskú odrodu.

Pôvod a rozšírenie:
Rosa bola vyšľachtená v roku 1961  vo VÚVV v Bratislave ako trojitý kríženec, kedy Dorota Pospíšilová skrížila semenáčik Picpoul x Frankovka/p, ktorý bol farbiarkou, s Tramínom červeným. Z tohto kríženia vybrala semenáčik, ktorý potom skúmala v PD Strekov v spolupráci s Ondrejom Korpásom. V roku 2004 ju zaradili do ŠOS ÚKSUP a v tomto roku získala aj právnu ochranu. Od roku 2011 je registrovanou modrou odrodou viniča.

Morfológia:
List je stredne veľký, až veľký, päťuholníkový, 5-laločnatý. Čepeľ je medzi žilami celološne vráskavá, na spodnej strane chĺpkatá i štetinatá. Stopkový výrez je prekrytý, stopka je stredne dlhá, hladká.
Strapec je malý až stredne veľký, stredne hustý.
Bobuľa je malá až stredná, guľatá, so stredne hrubou šupkou a s rozplývavou, intenzívne červeno sfarbenou dužinou.

Fenológia:
Rosa pučí v neskoršom období, preto uniká pôsobeniu jarných mrazov, je odolná aj voči zimným mrazom. Hrozno dozrieva stredne neskoro, a zberá sa v polovici októbra.

Víno odrody Rosa zakúpite online tu

Agrobiológia:
Rosa neznáša dlhotrvajúce suchá, spôsobujú zasychanie strapcov. Je citlivá na múčnatku, ostatné hubovité choroby možno zvládnuť bežnou ochranou. Úrodnosť je nízka, pohybuje sa v rozmedzí 5-8 t/ha, dosahuje dobré cukornatosti 18-25 °NM, koncentrácia kyselín sa pohybuje od 8 do 12 g/l. V priaznivých ročníkoch je Rosa náchylná na napadnutie hubou Botrytis cinerea, ktorá umožňuje vznik cibéb.

Enológia:
Vína z tejto odrody sú výnimočné, majú intenzívnu tmavočervenú farbu, sú veľmi extraktívne a majú výnimočnú vôňu i chuť po ružiach.

 

Použité zdroje:
Pospíšilová, D. a kol., 2005: Ampelografia Slovenska
cs.wikipedia.org
www.vitisselect.com
FOTO: www.vitisselect.com

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »