KM , 13. sep 2014

Rudava

Modrá muštová odroda vyšľachtená na Slovensku Dorotou Pospíšilovou. Dlhoročná práca priniesla ovocie a tak máme už dnes možnosť ochutanť vína aj z Rudavy.

Pôvod a rozšírenie:
Rudava bola vyšľachtená Dorotou Pospíšilovou v roku 1967 vo VÚVV v Bratislave. Odroda vznikla krížením Castets x I-35-9. (Typ I-35-9 je trojitým krížencom odrôd Tenturier, Aleatico a Puchljakovskij). V roku 2004 bola táto odroda prihlásená do ŠOS ÚKSUP.

Morfológia:
List je stredne veľký, päťuholníkový, 5-laločnatý, stredne hlboko vykrajovaný. Povrch čepele je mechúrikovitý, na spodnej strane hladký. Vrchné výrezy sú v podobe U. Stopkový výrez je otvoreným klenutý, s ostrým dnom. Stopka listu je stredne dlhá.
Strapec je stredne veľký až menší, redší, krídlatý.
Bobuľa je malá, okrúhla, modrá. Šupka je pevná, dužina rôsolovitá, rozplývavá, chuť je neutrálna.

Fenológia:
Rudava je menej náchylná na jarné aj zimné mrazy. Dozrieva stredne neskoro, oberá sa zvyčajne začiatkom októbra.

Agrobiológia:
Hrozno dobre odoláva chorobám a škodcom, hrozno nepodlieha hnilobe. Nie je náročná na pôdu ani na polohu. Úrodnosť Rudavy je dobrá, pohybuje sa v rozmedzí 9-11 t/ha. Cukornatosť muštov varíruje od 19-23 °NM a koncentrácia kyselín je 9-12 g/l.

Enológia:
Vína vyrobené z Rudavy majú sýtočervenú rubínovú farbu. Väčšinou majú neutrálnu chuť. Sú však plné, jemné, harmonické. Vína si vyžadujú dlhé zrenie, najmä ak sú spracovávané barikovou technológiou.

 

Použité zdroje:
Pospíšilová, D. a kol: Ampelografia Slovenska
cs.wikipedia.org
www.vitisselect.com
FOTO: www.vitisselect.com

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »