Vino.sk , 18. mája 2009

Tramín červený

Vína z Tramínu červeného sú výrazne aromatické s ovocnými tónmi pripomínajúcimi tropické plody. Vôňa je príjemne korenistá a kvetinová, s tónmi ruží a fialiek. Veľmi významný je svieži obsah kyselín. Postatou kvalitného Tramínu je jeho plná chuť.

Synonymá:
Česká a Slovenská republiky: Tramín, Drumín, Ryvola, Livora
Francúzsko: Savagnin  rosé. Fromentau, Noble rosé, Traminer roth, Gris rouge
Nemecko, Rakúsko: Traminer, Gewürztraminer, Clevner, Klävner
Taliansko: Traminer rosa, Termeno aromatico

Pôvod a rozšírenie:
Pôvod tejto starej kultúrnej odrody je značne nejasný. Prvotným predpokladom bolo, že sa jedná o starú odrodu pochádzajúcu z Grécka. Predpokladá sa jeho následné rozšírenie do Ríma a odtiaľ do južného Tirolska. V 15. storočí je potvrdený jej výskyt v obci Tramino v južnom Tirolsku. Tramín sa podieľal na vzniku mnohých odrôd európskeho viniča.
Je typickou odrodou severných vinohradníckych oblastí. V Európe je rozšírený vo francúzskom Alsasku, v Nemecku, Rakúsku, severnom Taliansku, Slovinsku, Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Moldavsku. V Českej republike sa pestuje na celkovej ploche 561,3 ha.
Na Slovensku sa pestuje na 2 % z vinohradníckych plôch, čo predstavuje 318 ha. Zaregistrovaný bol v roku 1941.

Morfológia:

List: Stredne veľký až menší, okrúhly, tmavozelený, plytko kučeravý, spodná strana je slabo až stredne chĺpkatá. Čepeľ je väčšinou 3 laločnatá, niekedy 5 laločnatá.
Strapec: Stredne veľký až malý (80 – 120 mm dlhý), hustý, cylindricko-kónický, pri báze s krídelkami.
Bobuľa: Malá až stredne veľká (v priemere 14 mm), guľatá, sivočiernej farby na krátkej stopke.

Fenológia:

Pučí na jar medzi poslednými a neskoro kvitne. Mäknutie bobúľ začína okolo 10. augusta. Veľmi rýchlo hromadí cukry a technologická zrelosť nastáva v prvej dekáde októbra, zvyčajne pri vyššej cukornatosti ako u ostatných odrodách.

Víno odrody Tramín červený zakúpite online tu


Agrobiológia:

Poloha a pôda: Požiadavky na pestovateľskú polohu sú veľmi vysoké. Vyžaduje polohy chránené pred vetrom a najmä v období kvitnutia vyžaduje dostatok tepla. Má vysoké nároky aj na pôdu. Vyžaduje hlboké, ľahko záhrevné a úrodné pôdy. Najlepšie sú hlinité pôdy s nízkym obsahom vápnika.
Rez a vedenie: Ideálnym pestovateľským tvarom je stredné a vysoké vedenie s rezom na dlhé plodné drevo. Doporučované zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Je nízka, pohybuje sa v rozmedzí 7 – 9 t.ha-1. Obsah cukru v muštoch je však značne vysoký a pohybuje sa okolo 22 kg.hl-1(°NM). Obsah kyselín nebýva vysoký, pohybuje sa od 6 do 8 g.l-1.

Enológia:

Tramín červený je odrodou pre vína všetkých akostných kategórií a predovšetkým pre odrodové vína.
Pri technológií výroby je opäť veľmi dôležité prevedenie krátkodobej macerácie pri riadených teplotách, ktorá napomôže lepšej extrakcií aromatických a chuťových látok. Výroba vína u Tramínu by mala smerovať i k dosiahnutiu vysokého extraktu vo vínach. Preto je vhodné iba jemné odkalenie, aplikácia čistej kultúry kvasiniek a kvasenie pri teplotách okolo 20 °C.
Výrazne aromatické vína sa môžu získať metódou chladného kvasenia. U týchto vín však často chýba chuťová plnosť, preto je vhodná predovšetkým pre akostné a kabinetné vína.
Vína z Tramínu červeného sú výrazne aromatické s ovocnými tónmi pripomínajúcimi tropické plody. Vôňa je príjemne korenistá a kvetinová, s tónmi ruží a fialiek. Veľmi významný je svieži obsah kyselín. Postatou kvalitného Tramínu je jeho plná chuť.

 

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »