Odroda je určená predovšetkým na výrobu burčiaku. Pri výrobe vína musíme hrozno zberať na základe obsahu kyselín.


Pôvod a rozšírenie:
Odroda bola vyšľachtená na Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Znojme. Vznikla krížením odrôd Tramín červený x Čabianska perla. V Českej republike bola zapísaná do štátnej odrodovej knihy v roku 2004. Na Slovensku sa nepestuje a aj v ČR je jej rozšírenie minimálne.

Morfológia:
List: Stredne veľký, päťlaločnatý s miernymi výrezmi. Čepeľ je jemne zvráskavená, zo dolnej strany plstnatá. Stopka je stredne dlhá, ružovkastá.
Strapec: Malý až stredne veľký, cylindricko-kónický, stredne hustý až hustý, na základe tvoriaci krídelká.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, fialovo-červenej farby.

Fenológia:
Pučí v druhej dekáde apríla, kvitne skoro, začiatkom júna. Mäknutie bobúľ nastáva v polovici júna a dozrieva v polovici až koncom augusta.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Nie je náročná na polohu. Možno ju pestovať vo všetkých vinohradníckych oblastiach u nás. Nemá rada príliš suché pôdy. Vhodné sú pôdy hlinité alebo hlinitopiesočnaté s vyrovnanou výživou a vlhkosťou.
Rez a vedenie: Vhodné je stredné alebo vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Dosahované výnosy sú 6 – 11 t.ha-1, dosahovaná cukornatosť je 18 – 21 °NM, obsah kyselín je okolo 8 g.l-1.

Enológia:

Odroda je určená predovšetkým na výrobu burčiaku. Pri výrobe vína musíme hrozno zberať na základe obsahu kyselín. Je vhodné aby mušt obsahoval aspoň 5 g.l-1 kyselín. Víno je aromatické, jemné, s nízkym extraktom a nízkou kyselinkou. Môže byť chuťovo fádne a je určené predovšetkým na rýchly konzum. U záhradkárov sa Vrboska môže využívať na priamy konzum hrozna.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič
SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz,
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
www.wineofczechrepublic.cz

FOTO: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné