Antokyány
KM , 06. aug 2014

Antokyány

Definícia pojmu: Antokyány sú farbivá, ktoré sa nachádzajú v hrozne v šupke, pri farbiarkach sa nachádzajú aj v dužine. Po chemickej stránke sú to glykozidy (cukorná zložka), na ktorej sa nachádza aglykón (necukorná zložka). Glykozidy sa nacházdajú v bunkovej šťave kvetov, listov, plodov. Spôsobujú ružové, červené a modročierne zafarbenie plodov.,

zdroj: www.gybu.cz, Malík a kol.: Vinársky lexikón, www.donatim.net

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »