Batonage
KM , 06. aug 2014

Batonage (Batonáž)

Definícia pojmu: Premiešavanie vína so zdravými kvasničnými kalmi. Vína sú obohatené o zložky, ktoré vínu odovzdávajú odumreté autolyzované bunky kvasiniek.

Autolyzované (rozpadnuté bunky) kvasinky uvoľňujú do okolitého prostredia vzácne látky, akými sú manoproteíny ai. Tieto látky dodávajú vínam biskvitové tóny. Vína sú vďaka batonáži plnšie, telnatejšie, aromatickejšie. Na batonážovanie sú vhodné len extraktívne, mohutné vína s vyšším obsahom kyselín.

zdroj: Malík a kol.: Vinársky lexikón, article.wn.com, www.oenoblog.info

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »