KM , 13. dec 2014

Botrytické víno

Definícia pojmu: Ako botrytické víno sa označuje spravidla prírodne sladké biele víno, vyrobené z hrozna, ktoré má vyššiu cukornatosť a bolo napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Vhodnými odrodami na výrobu botrytických vín sú Sauvignon blanc, Semillon, Chenin blanc, Rizling rýnsky, Tramín a tokajské odrody.

Botrytické vína majú svoje charakteristické znaky a to – vyššiu farbu, vôňu po hubách, sú plné, sladké a harmonické. Najznámejšími botrytickými vínami sú vína z francúzskeho Sauternes, ako aj tokajské výbery.

 

zdroj: www.winehouse.cz, www.vino-tokaj.sk, blogs.wsj.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »