KM , 01. dec 2014

Bretty

Definícia pojmu: Ako "bretty" označujeme chorobu vína, ktorú spôsobuje kvasinka rodu Brettanomyces. Táto kvasinka vo vínach tvorí pavône konského potu, sedla, stajne a vlhkej kože.

Vo vínach s „bretty“ charakterom sa menia aromatické i chuťové vlastnosti, ovocná vôňa prudko klesá, stúpajú spomínane zápachy a v dôsledku vysokej koncentrácie kyseliny octovej významne vzrastá aj kyslosť vína.

V prípade choroby bretty nemožno hovoriť o náprave vína. Jedinou záchranou je prevencia v podobe minimalizácie prístupu kyslíka, kontrola a dodržiavanie hygieny sudov a stabilizácia vína dávkami SO2 a mikrofiltráciou.

zdroj: www.vinicavino.sk, brettanomyces.wordpress.com, southwesternwineguy.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »