KM , 08. aug 2014

Chaptalizácia

Definícia pojmu: Chaptalizácia (dosládzanie) je prídavok cukru do hroznového muštu, aby sa zvýšením obsahu alkoholu zvýšila stabilita vína.

V teoretickej hladine je potrebné pridať 1,7 kg/hl sacharózy (repný cukor), aby sme navýšili obsah alkoholu o 1 % hmotn. Niektoré svetové krajiny a apelácie povoľujú chaptalizáciu, avšak vinári sa jej vyhýbajú. Na Slovensku ak je víno chaptalizované (dosládzané), nemal by sa na etikete uvádzať prívlastok (neskorý zber, výber z hrozna ai.), pretože prívlastok daného vína sa odvodzuje od cukornatosti hrozna pri zbere (kabinetné – najmenej 19°NM, neskorý zber – najmenej 21°NM, výber z hrozna – najmenej 23°NM, bobuľový výber – najmenej 26°NM, hrozienkový výber – najmenej 28°NM, cibébový výber – najmenej 28°NM + účinok Botrytis cinerea, ľadové víno – najmenej 28°NM + teplota pod -7°C aspoň dva dni, slamové víno – najmenej 28°NM + sušenie na slamenných rohožiach po dobu 3 mesiace)

zdroj: www.vitisphere.com, sk.wikipedia.org, www.civiltadelbere.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »