Definícia pojmu: Chaptalizácia (dosládzanie) je prídavok cukru do hroznového muštu, aby sa zvýšením obsahu alkoholu zvýšila stabilita vína.

V teoretickej hladine je potrebné pridať 1,7 kg/hl sacharózy (repný cukor), aby sme navýšili obsah alkoholu o 1 % hmotn. Niektoré svetové krajiny a apelácie povoľujú chaptalizáciu, avšak vinári sa jej vyhýbajú. Na Slovensku ak je víno chaptalizované (dosládzané), nemal by sa na etikete uvádzať prívlastok (neskorý zber, výber z hrozna ai.), pretože prívlastok daného vína sa odvodzuje od cukornatosti hrozna pri zbere (kabinetné - najmenej 19°NM, neskorý zber - najmenej 21°NM, výber z hrozna - najmenej 23°NM, bobuľový výber - najmenej 26°NM, hrozienkový výber - najmenej 28°NM, cibébový výber - najmenej 28°NM + účinok Botrytis cinerea, ľadové víno - najmenej 28°NM + teplota pod -7°C aspoň dva dni, slamové víno - najmenej 28°NM + sušenie na slamenných rohožiach po dobu 3 mesiace).