Katarína Macková , 08. aug 2014

Chyba vína

Definícia pojmu: Za chybu vína môžeme označiť poruchu, ktorá bola spôsobená nedostatočnou technológiou a nedbalou hygienou. K chybám patrí hnednutie vín, sirka, prítomnosť cudzorodých príchutí (po plesni, po korku, po matolinách, medicinálna príchuť ai.)

Chyba vína nebýva spôsobená spravidla mikroorganizmami. Za chybu vína sú zodpovedné iné faktory (môže to byť aj nekvalitná surovina, zle opracovaný korkový dub (vyrába sa z nich korková zátka), zle ošetrené nádoby na víno…). Každopádne žiadneho konzumenta priveľmi nepoteší víno s „prekvapením“ vo fľaši.

zdroj: tablascreek.typepad.com, online.wsj.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »