KM , 06. aug 2014

Crémant

Definícia pojmu: Šumivé víno vyrobené vo Francúzsku klasickou metódou - sekundárnou fermentáciou vo fľaši v oblastiach mimo Champagne. Známe sú Crémant d´Alsace, Crémant d´Bourgogne.

Klasická metóda (nazývaná aj méthode champenoise) zahŕňa viacero krokov. Ako prvým je tvorba základného vína (asseblage), ktoré sa mieša s tirážnym likérom (víno + cukor + kvasinky), nasleduje plnenie do fliaš, remuage (remuáž), potom degórgement (odstrelenie kvasničných kalov) a dosage (doplnenie expedičným likérom) a nasleduje expedícia až ku konzumentovi.

zdroj: www.automobilsport.com, www.bourgogne-vins.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »