Definícia pojmu: Oddelenie kvapaliny od málo rozpustných častíc – buď zliatím kvapaliny po usadení častíc na dne, alebo odstredením.

Vo fľaši sa môže niekedy vyzrážať vínny kameň alebo farbivo, preto je vhodné dekantáciou oddeliť tieto čiastočky od vína preliatím do karafy. Čiastočky zostanú usadené na dne a Vy si môžete vychutnávať výborné víno. Slovo dekantácia sa používa aj v zmysle nadýchať víno. Ak pijete starší ročník hlavne červených vín, ktoré boli dlhšie uzatvorené vo fľaši, je lepšie ich aspoň hodinu pred podávaním nechať dekantovať (nadýchnuť), aby sa rozvinuli všetky vône a chute. Pri veľmi starých ročníkoch vína sa dekantácia neodporúča - kyslík by mohol tie vína "zabiť", úplne by stratili vône i chuť.