KM , 07. aug 2014

Fľašová zrelosť

Definícia pojmu: Optimálny stav zrelosti, ktorý sa dosiahne v závislosti od typu, charakteru a odrody po nafľašovaní vína a istom čase.

Fľašová zrelosť je jedno z dôležitých kritérií, ktoré by mali spotrebiteľa zaujímať pri kúpe vína. Fľašová zrelosť uvádzaná na etikete prezrádza koľko rokov je možné víno archivovať, aby malo ešte stále výbornú kondíciu. Niektoré odrody nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu (napr. Müller Thurgau, Irsai Oliver – vína sú ideálne na vypitie do roka, maximálne dvoch rokov). Vína z odrôd Rizling rýnsky Veltlínske zelené je možné archivovať 5-6 rokov, niektoré aj dlhšie, pretože svojím ležaním nazrievajú do krásy. Červené vína majú potenciál vyzrievať 10-15 rokov, niektoré veľké francúzske, či španielske vína majú potenciál zrieť aj 20 rokov a viac.

zdroj: Malík a kol.: Vinársky lexikón, www.gastroprofesor.cz, blog.b-21.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »