Vino frizzante
KM , 08. aug 2014

Frizzante

Definícia pojmu: Ako frizzante sa označuje perlivé víno, ktoré sa vyrába sekundárnou fermentáciou v tankoch, v ktorom je pretlak oxidu uhličitého na hranici 100 kPa. Víno jemne perlí, väčšinou ho môžeme nájsť v bielej podobe, ale má aj svoju ružovú verziu. Jednoducho povedané frizzante je niečo medzi tichým a šumivým vínom.

Frizzante vína majú nižšiu koncentráciu alkoholu, sú ľahké, osviežujúce. Vyrábajú sa v Taliansku, ale už aj viacero vinárskych spoločností na Slovensku sa snaží vyrábať tieto ľahké a svieže vína. Spomenieme len spoločnosti Vinkova, Macík Winery alebo Elesko.

zdroj: ideavino.net, www.uiv.it, Malík a kol.: Vinársky lexikón

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »