KM , 12. dec 2014

Glycerol

Definícia pojmu: Glycerol je po chemickej stránke trojsýtny alkohol majúci viskózny charakter, jemnú sladkastú chuť a vytvára olejový pocit v ústach. Vytvára sa ako vedľajší produkt pri etanolovej fermentácii.

Červené vína obsahujú viac glycerolu (10 g/l) než biele vína (7 g/l). Glycerol vo vínach vytvára pocit plnosti, mohutnosti a príjemnú nasládlu chuť vín.

 

zdroj: Malík a kol., Vinársky lexikón, www.tyden.cz, www.1golog.com

 

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »