Definícia pojmu: Grappa je vínny destilát pochádzajúci z Talianska. Môže sa vyrábať z vína, alebo z matolín (pozn. matoliny - zvyšky po lisovaní hrozna: šupky, semienka). Dosahovaná koncentrácia alkoholu sa pohybuje od 37,5 - 60 % obj.

Grappa nie je len jedna, ale má viacero druhov. Giovane (mladá) alebo Bianca (číra) -fľašovanie prebieha hneď po destilácii a grappa nemala kontakt s dreveným sudom. Affinata (zrelá) - fľašovanie prebieha po 12 mesiacoch, kedy vyzrievala v drevenom sude. Invecchiata (zostarnutá) alebo Vecchia (stará) - fľašovanie prebieha po 12-18 mesačnom zrení v drevenom sude. Ďalším druhom je Stravecchia (veľmi stará) alebo Riserva (rezerva) - fľašovanie sa robí po zrení dlhšom ako 18 mesiacov. Aromatica (aromatická) - táto grappa sa vyrába z aromatických odrôd viniča ako napr. Muškát, Tramín, Malvasia. Monovitigno (jednoodrodová) - sa vyrába z matolín jednej odrody viniča, Polivitigno (viacodrodová) - sa vyrába z matolín viacerých odrôd. Grappa môže byť obohatená aj o rôzne esencie (ovocné, bylinkové) - nazýva sa Aromatizzata.