KM , 08. aug 2014

Grappa

Definícia pojmu: Grappa je vínny destilát pochádzajúci z Talianska. Môže sa vyrábať z vína, alebo z matolín (pozn. matoliny - zvyšky po lisovaní hrozna: šupky, semienka). Dosahovaná koncentrácia alkoholu sa pohybuje od 37,5 - 60 % obj.

Grappa nie je len jedna, ale má viacero druhov. Giovane (mladá) alebo Bianca (číra) -fľašovanie prebieha hneď po destilácii a grappa nemala kontakt s dreveným sudom. Affinata (zrelá) – fľašovanie prebieha po 12 mesiacoch, kedy vyzrievala v drevenom sude. Invecchiata (zostarnutá) alebo Vecchia (stará) – fľašovanie prebieha po 12-18 mesačnom zrení v drevenom sude. Ďalším druhom je Stravecchia (veľmi stará) alebo Riserva (rezerva) – fľašovanie sa robí po zrení dlhšom ako 18 mesiacov.
Aromatica (aromatická) – táto grappa sa vyrába z aromatických odrôd viniča ako napr. Muškát, Tramín, Malvasia.
Monovitigno (jednoodrodová) – sa vyrába z matolín jednej odrody viniča, Polivitigno (viacodrodová) – sa vyrába z matolín viacerých odrôd. Grappa môže byť obohatená aj o rôzne esencie (ovocné, bylinkové) – nazýva sa Aromatizzata.

zdroj: cs.wikopedia.org, www.willdrinkfortravel.com, www.grappa.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »