KM , 08. aug 2014

Jablčno-mliečne kvasenie

Definícia pojmu: Jablčno-mliečne kvasenie je proces, kedy sa "drsná" kyselina jablčná mení na senzoricky jemnejšiu kyselinu mliečnu.

Jablčno-mliečne kvasenie prebieha v červených vínach. Kyselina jablčná obsiahnutá vo víne je „drsnejšou tvárou“ červeného vína. Snahou vinára je odbúrať túto kyselinu a získať jemnejšiu kyselinu mliečnu. Proces jablčno-mliečneho kvasenia je iniciovaný mliečnymi baktériami (napr. rody  Oenococcus, Lactobacillus). Po dokončení jablčno-mliečnej fermentácie (kvasenia) sú vína hladšie, plnšie a poskytujú korektnú kvalitu vín. Viac o jablčno mliečnej fermentácii sa dozviete tu.

zdroj: www.californiawinetastingadventures.net, www.reinigerwinery.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »