KM , 01. dec 2014

Klaret

Definícia pojmu: Klaret je spravidla biele víno vyrobené z modrých odrôd viniča. Vyrába sa lisovaním celých strapcov hrozna, alebo môže byť aj odzrnené. Pri lisovaní odteká bezfarebný mušt chudobný na farebné látky. Po prekvasení môže byť sivej alebo naružovkastej farby.

Častokrát si mýlime ružové víno s klaretom. Aj keď majú niekedy podobnú farbu, odlišujú sa trošku technologicky. Ružové víno sa vyrába ľahkým odlisovaním modrej odrody, prípadne sa lisuje modrý rmut ponechaný v kontakte so šupkami istý čas (pre zvýšenie intenzity farby). U klaretu sa lisujú celé strapce, aby sa zabránilo uvoľneniu farebných pigmentov zo šupky hrozna.

zdroj: Malík a kol., 2012: Vinársky lexikón, foto: daryvinic.cz, www.ubohumila.cz

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »