KM , 12. aug 2014

Kvasenie vo fľaši

Definícia pojmu: Kvasenie vo fľaši je sekundárna fermentácia (kvasenie) za účelom výroby šumivého vína.

Sekundárna fermentácia je cielená, uskutočňuje sa pridaním tirážneho likéru (zmes víno+cukor+kvasinky) do vína vo fľaši počas výroby šumivých vín. Kvasenie vo fľaši však môže byť aj primárnou fermentáciou vo fľaši. Takýmto spôsobom sa napríklad vyrábajú šumivé vína z aromatických odrôd viniča (Müller Thurgau, Muškát moravský, Irsai Oliver), pretože aromatické látky obsiahnuté v mušte sekundárnou fermentáciou horknú.

zdroj: www.woman.sk, en.wikipedia.org,

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »