KM , 01. sep 2014

Ľadové víno

Definícia pojmu: Ako ľadové víno sa označuje víno, ktoré bolo vyrobené z hrozna, ktoré sa zbieralo pri teplote -7°C a nižšej. Hrozno počas zberu, rovnako ako aj počas spracovania by malo zostať zmrznuté a získaný mušt by mal mať cukornatosť najmenej 27 °NM (27 kg cukru/100 l muštu).

Výroba ľadového vína je zložitá, výlisnosť nízka. Vyrobené víno má nízky obsah alkoholu, nektárovosladkú chuť. Ľadové víno sa produkuje v Kanade, USA, v Luxemburgu, Švajčiarsku, Rakúsku, na Slovensku i v Čechách, v Maďarsku, Slovinsku a Chorvátsku.

 

zdroj: Malík a kol.: Vinársky lexikón, restauracie.etrend.sk, moravce.dnes24.sk

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »