KM , 12. aug 2014

Lis

Definícia pojmu: Zariadenie na lisovanie hrozna, pomocou ktorého oddelíme mušt od pevných častí hrozna (bobuľa, šupka).

Existuje viacero typov lisov. Lisy môžu byť vertikálne alebo horizontálne. K vertikálnym lisom patria vretenové skrutkové lisy (tlak sa vyvíja zaťahovaním matice na skrutku), k horizontálnym lisom patria hydraulické, mechanické a pneumatické lisy.

zdroj: projektysipvz.gytool.cz, www.yauto.cz

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »