KM , 12. aug 2014

Marsala

Definícia pojmu: Marsala je likérové víno, ktoré pochádza zo Sicílie. Likér môže mať tri farby - oro (zvyškový cukor je max. 40 g/l), ambra (zvyškový cukor je 40-100 g/l) a rubino (zvyškový cukor je nad 100 g/l).

Marsala vyzrieva v drevenom sude a od dĺžky vyzrievania závisí jej označenie:
fíne – vyzrievala 1 rok v sude, superiore riserva – vyzrievala 4 roky, vergine – zrela v systéme solera 5 rokov, stravecchio – vyzrievala 10 rokov v drevenom sude.

zdroj: www.ovine.cz, www.kupsivino.cz, www.global-wines.sk

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »