KM , 13. aug 2014

Odrodové víno

Definícia pojmu: Odrodové víno je označenie vína, ktoré má charakteristické aromatické látky tej ktorej odrody (napr. mladý Rizling rýnsky má typickú vôňu po lipovom kvete a lúčnych kvietkoch, sem tam sa nájde medový tón). Odrodové víno závisí od ročníka, od suroviny, od technológie, od školenia vína.

Odrodové víno by malo pochádzať  len z jednej odrody, ale slovenská legislatíva povoľuje pridávať k odrode 15% inej odrody, a stále sa víno môže označovať ako odrodové víno. Niekedy sa takto pridáva Alibernet (15%) k iným modrým odrodám za účelom dosiahnutia vyššiu farebnosť červeného vína.

zdroj: www.spolocenskaetiketa.sk, zena.sme.sk,

 

 

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »