Katarína Macková , 02. dec 2014

Oxid siričitý

Definícia pojmu: Oxid siričitý je chemická zlúčenina, ktorá sa bežne používa vo vinárstve na ošetrenie vína. Oxid siričitý má viacero účinkov - antioxidačný, antimikrobiálny, protialdehydický, bieliaci a iné.

Vo víne sa nachádzajú dve formy oxidu siričitého – voľný a viazaný. Voľný oxid siričitý má silné antimikrobiálne účinky, a táto jeho forma je 500 x účinnejšia, ako iné formy. Jeho viazaná forma (ionizovaná) má najlepšie antioxidačné a protialdehydické účinky. Vo forme ionizovaného SO2 sa viaže na látky, ktoré sa vo víne tvoria pôsobením kyslíka. Tým zabraňuje hnednutiu vín.

zdroj: mojelahve.cz, predmety.skylan.sk, znalecvin.cz

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »