KM , 13. aug 2014

Portské víno

Definícia pojmu: Portské víno je portugalské likérové víno, ktoré pochádza z povodia rieky Duoro v oblasti Porto.

Existuje viacero druhov portského vína. Ruby zreje len 2-3 roky v sude a pije sa mladé. Tawny zreje niekoľko rokov a jeho farba je hnedasto-jantárová. Aged tawny sú 10, 20, 30 a 40 ročné portské vína, vintage port sú portské z jedného roku a jednej úrody, Colheita ako jediné portské má deklarovaný rok zberu. LBV (Late Bottled Vintage) je portské z jedného roku zberu, ktoré zreje 4-6 rokov. White port zreje len 1,5 roka, je menej sladké a menej alkoholické.

zdroj: Malík a kol: Vinársky lexikón, vinplanet.cz, www.vinoteka-u-mikulase.cz

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »