Definícia pojmu: QmP - Qualitätswein mit Prädikat je nemecké označenie akostného vína s prívlastkom. V Rakúsku sa označuje ako "Qualitätswein besonderer Reife und Leseart".

Pod kategóriu QmP patria ďalšie označenia - Spätlese, Auslese, Eiswein, Strohwein, Beerenauslese, Ausbruch a Trockenbeerenauslese.

Spätlese je nemecké označenie pre neskorý zber, hodnoty cukornatosti sú od 19 °KMW (19 kg cukru/100 kg muštu).

Auslese je nemecké označenie pre výber z hrozna, hodnoty cukornatosti sú 21 °KMW (21 kg cukru/100 kg muštu) Beerenauslese je nemecké označenie pre bobuľový výber, cukornatosť sa pohybuje okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu).

Trockenbeerenauslese je nemecké označenie pre hrozienkový výber, cukornatosť musí byť od 30°KMW (30 kg cukru/100 kg muštu) vyššie Eiswein je nemecký ekvivalent pre ľadové víno, cukornatosť musí byť okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu).

Strohwein je slamové víno, a jeho cukornatosť sa tiež pohybuje okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu) Ausbruch je ekvivalent k cibébovému výberu, sú to vysoko sladké vína, ktorých cukornatosť by sa mala pohybovať od 27 °KMW (27 kg cukru/100 kg muštu), KMW - Klosterneuburger Mostwaage - muštomer, ktorý meria hmotnostnú koncentráciu cukru v mušte (kg/100 kg)