KM , 01. sep 2014

QmP – Qualitätswein mit Prädikat

Definícia pojmu: QmP - Qualitätswein mit Prädikat je nemecké označenie akostného vína s prívlastkom. V Rakúsku sa označuje ako "Qualitätswein besonderer Reife und Leseart".

Pod kategóriu QmP patria ďalšie označenia – Spätlese, Auslese, Eiswein, Strohwein, Beerenauslese, Ausbruch a Trockenbeerenauslese.

Spätlese je nemecké označenie pre neskorý zber, hodnoty cukornatosti sú od 19 °KMW (19 kg cukru/100 kg muštu)
Auslese je nemecké označenie pre výber z hrozna, hodnoty cukornatosti sú 21 °KMW (21 kg cukru/100 kg muštu)
Beerenauslese je nemecké označenie pre bobuľový výber, cukornatosť sa pohybuje okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu)
Trockenbeerenauslese je nemecké označenie pre hrozienkový výber, cukornatosť musí byť od 30°KMW (30 kg cukru/100 kg muštu) vyššie
Eiswein je nemecký ekvivalent pre ľadové víno, cukornatosť musí byť okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu)
Strohwein je slamové víno, a jeho cukornatosť sa tiež pohybuje okolo 25 °KMW (25 kg cukru/100 kg muštu)
Ausbruch je ekvivalent k cibébovému výberu, sú to vysoko sladké vína, ktorých cukornatosť by sa mala pohybovať od 27 °KMW (27 kg cukru/100 kg muštu),

KMW – Klosterneuburger Mostwaage – muštomer, ktorý meria hmotnostnú koncentráciu cukru v mušte (kg/100 kg)

 

zdroj: de.wikipedia.org, www.germanwineusa.com, winewitandwisdomswe.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »