KM , 13. dec 2014

Samotok

Definícia: Samotok je samovoľne z rmutu vytekajúci, nelisovaný hroznový mušt. Patrí k najkvalitnejšiemu podielu muštu - obsahuje viac kyselín, menej dusíkatých látok a trieslovín. Samotoky sú vhodné na výrobu šumivých vín.

Pri lisovaní sa rmut dáva do lisu. Rmut svojou váhou tlačí na bobule hrozna a z lisu odteká samotok. Po naplnení lisu dochádza k prvému stlačeniu lisu, kedy sa získava pomerne kvalitný mušt. Pri ďalšom stlačení lisu sa už získava menej kvalitný mušt – do tohto muštu prechádzajú triesloviny, trpkasté látky, pretože sa používajú vyššie pracovné tlaky, a tým sa poškodzujú aj semená hrozna, ktoré obsahujú triesloviny a mušt môže byť po vylisovaní horký.

 

zdroj: Malík a kol., Vinársky lexikón, www.vinkovic.sk, www.vineckari.sk

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »