KM , 14. aug 2014

Uvológia

Definícia pojmu: Uvológia je náuka o hrozne, ktorá študuje hrozno, jeho mechanické vlastnosti, chemické zloženie, ako aj fyziologické zmeny v procese zrenia.

Uvológia zahŕňa v sebe všetky parametre a hodnoty, ktoré sa vieme dozvedieť o strapci hrozna (priemerná hmotnosť, priemerná dlžka strapca, hmotnosť bobule ai.), rovnako sa zaoberá chemickým zložením hrozna (koncentrácia cukru, kyselín, polyfenolov atď.)

zdroj: pospíšilová D., Ampelografia Slovenska, fotky.sme.sk, www.bwga.net

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »