KM , 31. mar 2015

ÁZIA – Libanon

Libanon patrí k najstarším vinárskym oblastiam sveta. Súčasný vinársky priemysel v Libanone sa sústredí predovšetkým do slávneho údolia Bekaa. To leží paralelne so stredomorským pobrežím medzi pohorím Libanon a masívom Anti-Libanon, ktorý sleduje sýrsku hranicu.

Údolie Bekaa je charakterizované krátkymi zimami so snehovými zrážkami, dlhými teplými letami a chladnými nocami s hmlistými ránami. Spolu s dokonalou pôdou to tvorí z údolia optimálnu oblasť pre pestovanie viniča. Vinice ležia väčšinou v nadmorských výškach medzi 900 a 1700 metrov nad morom. Vinice sa striedajú so zelenými úbočiami so skalnatými útesmi, porastami dubov a borovíc a sadmi ovocných stromov. Bekaa predstavuje jedno z najkrajších a najúrodnejších miest celého Blízkeho východu. Moderné libanonské vinárstvo stojí na francúzskych technológiách a veľa vinárov má za sebou štúdium, alebo prax vo Francúzsku. To avšak neznamená, že sú libanonské vína identické s francúzskymi.

K známym výrobcom patrí jednoznačne Chateau Musar, ktorý využíva vinice v údolí Bekaa, ale sídli na stredomorskom pobreží. Vinice i sídla v údolí Bekaa majú aj ďalší výrobcovia ako Chateau Ksara, Chateau Kefraya, Massaya, Domain Wardy, Vin Heritage. Vinohradníctvo a vinárstvo sa v tejto krajine rýchlo rozrastá. Kým v roku 1991 boli len 4 vinárstva, v súčasnosti je ich už 36. Dôvodom nízkeho počtu vinárstiev bola občianska vojna, ktorá v Libanone vypukla v roku 1975. Okrem toho, Libanon trpí aj svojou polohou v rámci regiónu Blízkeho východu. Na hraniciach súsedí so Sýriou a Izraelom a ovplyvňuje ho tak situácia, ktorá je v týchto okolitých krajinách. Ročná produkcia miestnych firiem dosahuje 10 miliónov fliaš, a približne polovicu z toho vypije domáce obyvateľstvo. Druhá polovica mieri na export, zväčša do Veľkej Británie.

  • Klimatické podmienky:  Oblasť Libanonu má kontinentálne podnebie. Vyskytujú sa tu dlhé, horúce letá a chladné zimy. Rána bývajú hmlisté. V mesiacoch apríl až september spadne v Libanone minimum zrážok, avšak vinič dokáže ťažiť vodu zo zásob, ktoré si réva vytvorila z topiaceho sa snehu a ďalším zdrojom vlahy sú podzemné vody.
  • Pôdne podmienky: Pôdy v údolí Bekaa sú často založené na vápencovom podloží, s ílom alebo hlinou na povrchu. Pôdy sú úrodné a poskytujú vhodné podmienky pre pestovanie viniča.
  • Pestované odrody: Odrodová skladba je podriadená francúzskemu vplyvu. Dávnejšie sa pestovali odrody „stredomorského“ typu, ktoré sa pestovali na juhu Francúzska – Grenache, Carignan, Mourvedre alebo Syrah, v posledných 20 rokoch ich vo viniciach doplnili známe francúzske odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc alebo Petit Verdot. Z bielych odrôd možno v Libanone naraziť na Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Viognier alebo Sémillon.

K najznámejším vinárstvam Libanonu patrí jednoznačne Chateau Musar. Toto vinárstvo bolo založené v roku 1930. Produkcia tohto vinárstva je niečo okolo 700 000 fliaš. Vinárstvo je certifikované ako organické od roku 2006. Hrozno zbierajú ručne, používajú len autochtónne kvasinky, minimum síry, vína nie sú filtrované ani čírené. Vína zo Chateau Musar sa uvádzajú na trh po piatich až siedmich rokoch a svoj pravý potenciál odkrývajú zhruba po 15 rokoch.

Pivnice Chateau Ksara

Pivnice Chateau Ksara

Ďalším veľmi známym libanonským vinárstvom je Chateau Ksara. Chateau Ksara bolo založené v roku 1857 francúzskymi jezuitmi. Toto vinárstvo patrí k modernejším vinárstvam, obhospodaruje 348 hektárov viníc v údolí Bekaa. Na ošetrovanie viniča nepoužívajú žiadne chemické herbicídy. Chateau Ksara pestuje Cinsault, Carignan, Grenache, Syrah, Mourvédre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Gamay, Petit Verdot. Z bielych vín dominuje Ugni blanc, Semillon, Sauvignon blanc.

Za zmienku určite stojí aj vinárstvo IXSIR, ktoré je jedným z najmladších a najmodernejších vinárstiev. Toto vinárstvo bolo založené v roku 2009. Vinárstvo neleží v údolí Bekaa, ale v horách, v blízkosti „stredomorského pobrežia“.

Víno z Libanonu, z krajiny, ktorá je obklopená nepriaznivou situáciou zo všetkých strán, určite stojí za ochutnanie.

Použité zdroje:
www.ovine.cz,
www.podkorkem.net, www.wine-pages.com, www.winesfromlebanon.co.uk
Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 286
FOTO: www.wineandvinesearch.com, www.wine-pages.com, krystelhoche.com

Najčítanejšie články »