Najslávnejším vínom je vin jaune, ktoré sa vyrába podobým spôsobom ako španielske sherry. Vin jaune je vyrábané z miestnej odrody Savagnin. K ďalším autochtónnym odrodám patrí Poulsard, Trousseau a tradičná odroda Chardonnay. Iné druhy vína, ktoré sa tu vyrábajú sú vin de paille, crémant du Jura a vin de liqueur (vyrába sa pridávaním destilátu na zastavenie fermentácie).

  • Klimatické podmienky: Klíma danej oblasti je kontinentálna, no zimy bývajú veľmi chladné.
  • Pôdne podmienky: Pôdy viníc sú prevažne hlinité hlavne v nižších polohách, vo vyšších polohách sa vyskytuje viac vápenatých pôd.
  • Pestované odrody: K pestovaným modrým odrodám patria Poulsard, Trousseau, Pinot noir. K bielym odrodám patrí Chardonnay a Savagnin.

Regióny Jury: Arbois je Appellation d´Origine Contrôlée a svoj status získala v roku 1936. Červené a ružové vína sa vyrávajú z odrôd Poulsard, Trousseau a Pinot noir. Château-Chalon AOC – v tomto regióne sa vyrávajú len biele vína z odrody Savagnin, ktoré sa označujú aj vin jaune („žlté vína“). Tieto vína sú známe pre svoju dlhú životnosť a potenciál vyzrievania po niekoľko desaťročí. Crémant du Jura AOC je oblasťou pre výrobu šumivých vín. Odrody, ktoré sa používajú na výrobu crémantov sú Poulsard, Trousseau, Pinot noir, Chardonnay a Savagnin. L´Etoile AOC vyrába víno len z odrôd Chardonnay, Savagnin a Poulsard. Vína vyrábajú len štyri obce z celej podoblasti – L´Etoile, Plainoiseau, Quintigny a Saint-Didier. Macvin du Jura AOC získala oficiálny status v roku 1991. Tu sa vyrábajú vína, ktoré sú obohatené o destilát.

Macvin du Jura sa vyrába z piatich povolených odrôd viniča, môe byť červená, ružová alebo biela. Hrozno používané na výrobu Macvin du Jura sa zbiera neskoro, kedy je vysoká cukornatosť. Hroznový mušt vyzrieva v dubových sudoch po dobu 12 mesiacov bez predchádzajúceho kvasenia v nerezových tankoch. Potom sa pridáva destilát v pomere 1:2. Fermentácia sa ukončí, zostáva vysoký podiel zvyškového cukru. Jura je najznámejšia práve vďaka vin jaune, ktorý je podobný ako sherry. Víno sa vyrába z čo najzrelšieho hrozna odrody Savagnin, po fermentácii sa víno ukladá do burgundských sudov a necháva sa zrieť viac ako 6 rokov. Sudy sa plnia doplna, potom nastáva odparenie časti alkoholu. Počas tohto času víno oxiduje a rastie kvasinkový povlak na povrchu (je rozdielny ako pri sherry). Vin jaune sú silne aromatizované vína, ktoré si často pred podávaním vyžadujú dekantáciu. V oblasti Jura je povolená chaptalizácia (dosládzanie), kvôli chladnému podnebiu. Najznámejšímmi producentami oblasti sú: Gaspard Feuillet, Chateau Bathanie, Domaine Berthet-Bondet, Frédéric Lornet a Henri Maire.

Použité zdroje: http: //en.wikipedia.org/wiki/Jura_wineJohnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 150 http: //www.wine-searcher.com/regions-jura Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Jura_wine#mediaviewer/File:Vignobles_jura.png