Provensálsko sa nachádza na juhovýchode Francúzska, je známe a vyhľadávané kvôli ružovým vínam. Má osem oblastí, ktoré získali status AOC. Apelácia Côtes de Provence má 20000 ha viníc. Táto oblasť zahŕňa oblasť severne od Marseille, južný svah Montagne Ste-Victoirem ostrovy Stredozemného mora, letné destinácie ako je La Levandou a St-Tropez, chladnejšie subalpínske oblasti na sever od Drauguignanz a aj v okolí Villars na sever od Nice. Vápencová enkláva Coteaux Varois, ktorá získala status AOC len nedávno, chráni pred miernym vplyvom mora horský masív pohoria Massif de la Ste-Baume. Na západe sa rozpínajú svahy oblasti Coteaux d´Aix-en-Provence.

Vinice oblasti Coteaux d´Aix-en-Provence zaberajú plochu 4000 hektárov. Vinice na svahoch v Côtes du Luberon na druhom brehu rieky Durance sa vyznačujú chladnými nocami. Vinárska oblasť Cassis sa rozprestiera okolo rovnomenného prístavu na východ od Marseille. Vína odtiaľto majú veľmi korenistý základ. V najvýchodnejšej časti Provensalska sa rozprestierajú vinohrady v oblasti Bellete. Táto oblasť je ochladzovaná morskými a alpskými vetrami, a odrody ktoré sa tu pestujú sú obohatené aj o talianske odrody Brachetto, Fuella a Vermentino. Zaujímavou apeláciou, ktorá patrí k Provensalsku je Bandol. Terasy tejto vinárskej oblasti sú naklonené na juh a siahajú hlboko do vnútrozemia. Apelácia Bandol sa vymyká najmä izolovanosťou a jedinečnou polohou spomedzi ostatných apelácii Provensalska. Bandolské červené víno, ktoré je tu hlavným produktom sa vyrába z odrody Mourvédre. Podnebie oblasti Bandol je mierne, čo umožňuje dozrievať aj odrodám s dlhším vegetačným obdobím. Ďalšími odrodami je Cinsault, Grenache, Clairette, Bourboulenc a Ugni blanc.

Klimatické podmienky: Provensalsko má typické stredomorské podnebie. Vyskytujú sa tu mierne zimy, ktoré striedjú veľmi teplé letá, s malým úhrnom zrážok. Index slnečného svitu je 3000 hodín ročne. Priemerná ročná teplota je 14,5 °C. Priemerný úhrn zrážok sa pohybuje okolo 760 mm.

Pôdne podmienky: Pôdne podmienky v celej oblasti Provensalska sú veľmi rozmanité. V oblastiach ako ja Cassis AOC a v blízkosti Stredozemného mora sa vyskytujú ložiská vápenca a bridlice. Niektoré pobrežné oblasti majú vo svojom podloží viac kremeňa. Čím ďalej do vnútrozemia, tým vyššie zastúpenie v pôde má il a pieskovec.

Pestované odrody: Z modrých odrôd sa v Provensalsku pestuje Grenache (Garnacha), Mourvedre a Syrah. Z bielych odrôd je to Clairette, Ugni blanc a Semillon.

 

Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 146-148 http://en.wikipedia.org/wiki/Provence_wine http://www.wine-searcher.com/regions-provence Foto: http://www.allfranceinfo.com/maps/wine/languedoc-provence.jpg