Ak si porovnáme tieto dve oblasti tak sú od seba diametrálne odlišné. Kým vinárska oblasť Estremadura patrí k najproduktívnejším oblastiam, polostrov Setúbal patrí k malému producentovi vína. Na západ a sever od mesta Lisabon sa rozprestiera región, ktorý bol donedávna známy ako Estremadura. Vína, ktoré sa tu vyrábajú majú mnoho podôb, štýlov. Celá oblasť vyrába vína, ktoré spadajú do kategórie Vinho Regional (označenie platilo do roku 2008), v súčasnosti sa kategória mení na IGP (Indicaciones Geográficas Protegidas), tak aby to bolo v súlade s ostatnými európskymi IGP. Estremaduru tvorí celkovo až deväť oblastí so statusom DOC (Denominacao de Origem Controlada). Najznámejšími oblasťami v Estremadure sú Bucelas, Colares a Carcavelos. Ďalšími podoblasťami so statusom DOC sú Torres Vedras, Arruda , Alenquer, Encostas de Aire, Óbidos a Lourinha.

Bucelas je jednou z portugalských známych vinárskych oblastí a nachádza sa južne od Arruda DOC. Región je známy výrobou bielych vín, hlavne prírodne sviežim Arintom s vôňou citrusových plodov . Vinice v tejto oblasti sú vysadené prevažne na hlinitých pôdach. V posledných rokoch sa v tejto oblasti experimentuje aj s výrobou šumivých vín klasickou metódou.

Colares je vinárskou oblasťou, ktorá je predovšetkým známa svojimi plnými červenými vínami s mohutnými tanínmi. Oblasť sa rozprestiera pozdĺž juhozápadného pobrežia Atlantického oceánu, vinice v tejto oblasti sú chránené piesočnými dunami pred silnými vetrami. Colares je známa svojou odrodou Ramisco, ktorú pestujú na skalnatých útesoch, ktorá účinne znižuje riziko napadnutia viniča fyloxérou. Jedná sa o jediný neštepený vinič na svete.

Carcavelos DOC sa nachádza na južnom cípe regiónu Estremadura. Oblasť má stredomorskú klímu, a je tu povolených až deväť odrôd viniča. V oblasti Carcavelos sa vyrába aj víno abafado - mušt, ktorý sa pred začiatkom fermentácie doliehuje na 18-20 % obj. vínnym destilátom, následne vyzrieva v drevených sudoch niekoľko rokov. Toto víno sa používa ako aperitív alebo ako digestív.

V oblasti Alenquer DOC sú najvhodnejšie podmienky pre dozretie hrozna. Hrozno dozrieva skoro, a tak je možné vyrobiť tu plné, telnaté červené vína s výraznou korenistosťou. Biele vína z tejto DOC sú taktiež plné a krémové. Arruda DOC je oblasť známa produkciou červených bohatých vín.

  • Klimatické podmienky: Celý región Estremadura je ovplyvňovaný stredomorskou klímou. Priemerná teplota v júli sa pohybuje okolo 22,5 °C, priemerný úhrn zrážok je 670 mm ročne.
  • Pôdne podmienky: Pôdy v tomto regióne sú prevažne hlinité a piesčité, miestami miešané piesčito-hlinité.
  • Pestované odrody: Najviac pestovanými odrodami v regióne Estremadura sú modré odrody Camarate, Tinta Miúda, Preto Martinho, z bielych odrôd sa tu pestuje Fernao Pires, Vital a Arinto.

Polostrov Setúbal leží medzi ústiami riek Tejo a Sado, juhovýchodne od Lisabonu. Vinič sa pestuje hlavne na svahoch pohoria Serra da Arrábida, ktoré je ochladzované vetrami vanúcimi od oceánu, ako aj v podstatne teplejšej aj úrodnejšej oblasti východne od mesta Palmela, v piesčitých nížinách rieky Sado. Najtradičnejším vínom regiónu je Moscatel de Setúbal - robustný nápoj zlatistej farby, mierne alkoholizovaný. Vyrába sa dlhou maceráciou rmutu z hrozna aromatickej odrody Moscatel d´Alexandrie. Z modrých odrôd sa najviac pestuje Periquita, z bielych je najpestovanejšou odrodou Fernao Pires.

 

Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 214 en.wikipedia.org, www.winesofportugal.info, www.wine-searcher.com FOTO: www.winesofportugal.info, www.infovini.com.