Víno je už 400 rokov najdôležitejším produktom ostrova. Kolonialisti najprv vinič hroznorodý vysadili na ostrove Porto Santo, ktorý mal vhodnejšie podmienky pre pestovanie viniča, ako hornatá, zelená a daždivá Madeira. Tým, že Madeira bola daždivá, častokrát sa stávalo, že vysadené odrody nedozreli úplne, a tak vznikali sladkasté vína s výraznou kyselinkou a ľahko zvieravou chuťou. Tieto "sladkokyslé" vína sa však veľmi dobre hodili ako záťaž pre plachetnice a ako liek proti skorbutu (akútny nedostatok vitamínu C). Prekročenie rovníka by iné vína zahubilo, ale madeire len prospelo: krásne zmäkla, a na spiatočnej ceste ešte nabrala na kvalite..

V súčasnosti sa už víno neposiela na more, ale na súši sa simulujú podmienky ako na mori. Principiálne sa víno zahrieva v peciach (estufas) a ak je počas troch mesiacov (najmenej) vystavené teplotám 45 °C, je efekt rovnaký, akoby sa víno plavilo v horúcich trópoch. Môžu byť tri spôsoby, ako nasimulovať proces estufagem. Odlišujú sa od seba v závislosti od kvality a od hodnoty nákladov na výrobu vína.

  • Cuba de Calor je prvou a najbežnejšou metódou, ktorá sa používa na Madeire. Uskutočňuje sa hromadným zrením vína v nerezových nádobách, alebo v betónových nádržiach, ktoré sú obklopené výmenníkmi tepla, alebo potrubím, ktoré umožňuje cirkuláciu horúcej vody okolo nádob. Víno sa zohrieva na teplotu 55 °C po dobu 90 dní najmenej.
  • Armazem de Calor sa používa len vo vinárskych podnikoch a metóda zahŕňa skladovanie vína vo veľkých drevených sudoch v miestnostiach, ktoré sú vybavené ohrevným telesom, ktoré vytvára teplo na spôsob sauny. Týmto procesom sa víno vystavuje teplu šetrnejšie a môže trvať 6 mesiacov až rok.
  • Canteiro je posledná metóda, ktorá sa používa pre najkvalitnejšie madeiry. Vína vyzrievajú bez akéhokoľvek umelého tepla, sú uložené v teplých pivniciach a nechá sa zrieť iba vplyvom tepla zo slnka. Tento proces ohrievania môže trvať od 20 až do 100 rokov.

Kvôli takémuto spôsobu výroby vína, je víno ošetrované miernou pasterizáciou, víno je zámerne vystavené pôsobeniu kyslíka, čo spôsobuje oxidáciu vína. Výsledné víno  získava žltohnedú farbu a typickú jemnú karamelovú chuť, ktorá je pre madeiru charakteristická. Madeira má štyri štýly (v závislosti od koncentrácie cukru a odrôd z ktorých je vyrobená)

  • Sercial je prvý druh, ktorý je sfermentovaný do sucha, s nízkym obsahom zvyškového cukru. Toto víno má intenzívnu farbu, mandľovú príchuť a vysoké kyselinky.
  • Verdelho je víno, v ktorom sa fermentácia ukončí o čosi skôr ako u Sercial. Tento štýl vína je charakteristický svojou dymovou chuťou a vyššími kyselinkami.
  • Bual patrí k sladším vínam, vyznačuje sa tmavou farbou, má stredne bohatú textúru a hrozienkovú nasládlú chuť.
  • Malvasia je sladkou verziou madeiry. Má tmavú farbu, bohatú textúru, aromatika a chuť je typická kávou a karamelom.

Bežný spotrebiteľ sa môže stretnúť aj s iným označením madeiry - k týmto označeniam patrí reserve (víno vyzrieva 5 rokov), special reserve (víno vyzrieva 10 rokov), extra reserve (víno vyzrieva viac ako 15 rokov), Colheita (Harvest) (víno vyrobené z jedného ročníka), Vintage (Frasqueira) (víno musí byť staršie ako 20 rokov).

Čoraz väčšiu obľubu si získava víno typu Colheita. Takto sa označujú vína jedného ročníka, ktoré vyzrievalo päť rokov v dubových sudoch. Ak na etikete chýba údaj o odrode, je madeira vyrobená z odrody Tinta negra mole (až 90 % celkovej výsadby).

  • Klimatické podmienky: Ostrov Madeira má oceánske podnebie s tropickými vplyvmi. Priemerná ročná teplota je 19 °C a priemerný úhrn zrážok je 640 mm ročne.
  • Pôdne podmienky: Ostrov Madeira je ostrov sopečného pôvodu, vinice sú vysádzané na umelých terasách, pôdy sú vytvorené na čadičovom podloží.
  • Pestované odrody: Pestujú sa tu štyri základné odrody: Malvasia, Bual, Verdelho, Sercial. V súčasnosti vinári na ostrove uvažujú o návrate k pestovaniu tradičnej odrody Terrantez.

Pred vstupom Portugalska do EÚ bolo zvykom na etikete udávať aj odrodu, z ktorej bola madeira vyrobená. V súčasnosti je povinnosťou uvádzať na etikete iba (ak nie je víno vyrobené z jednej z tradičných odrôd) vek (3, 5, 10 a 15 rokov) a štýl (dry, medium alebo rich). Vek madeiry sa počíta od okamihu, kedy sa pridaním destilátu zastavila fermentácia.

Ak má byť madeira označená ako vintage, musí byť vyrobená z úrody jedného ročníka, vylisovaná len z jednej odrody a musí absolvovať aspoň 20-ročné zrenie v dubových sudoch. Vintage Madeira je vínom, ktorému vek nemôže ublížiť. Čím je staršie, tým je lepšie.

Použité zdroje: www.wine-searcher.com, en.wikipedia.org, www.winesofportugal.info Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľatvo IKAR, str. 222-223 FOTO: www.winesogportugal.info,www.pinterest.com, en.wikipedia.org, portugalskevino.cz.